Den splitternye turistbåten Brim Explorer ligger fortøyd ved kaia utenfor Tromsøs største hotell The Edge. Vanligvis ville turistene gått i kø ut av hotellet ombord i båten for å oppleve hvaler, nordlys og nordnorsk vinter. Nå er det tomt for turister både på hotellet og ombord i båten.

- Turistene uteblir eller er i karantene. Vi hadde siste tur igår kveld med bare fem passasjerer ombord, og vi har plass til 60, sier driftssjef Marika Andersen (30) i Brim Explorer.

Hun sitter ved et vindusbord på hotellet med utsikt til turistbåten som fredag la ned driften. Ved siden av henne sitter guide og turistvert Kristoffer Amundsen, som nettopp har fått varsel om at han og de andre ansatte i selskapet kan bli permittert.

- Du har fått varsel om at du blir permittert, sier Andersen til sin ansatte.

- Det blir naving og dagpenger. Jeg får pleie familien og lufta bikkja. Og gå på ski, i ti meters avstand til andre, sier Amundsen (27).

Mange permitterte

Han er en av flere hundre ansatte i reiselivet i Tromsø som allerede er permittert som følge av korona-utbruddet. Hurtigruten har permittert 120 ansatte, Tromsøbadet 80 ansatte, og de store hotellkjedene i byen har også varslet permitteringer. Reiselivsnæringen omsetter for nær tre milliarder kroner i Tromsø, som rammes hardt av korona.

- Korona rammer hardt. Det er allerede mange permitteringer, og vi jobber natt og dag med å få bedre oversikt. Det er en alvorlig økonomisk situasjon for reiselivsnæringen, sier daglig leder Chris Hudson i Visit Tromsø.

På Brim Explorer vasker en av de ansatte over håndtak og bordflater med antibac, før de låser døra og stenger ned båten. Den nybygde båten har elektrisk motor for å tilby miljøvennlig opplevelses-turisme.

Selskapet har hatt 10.000 passasjerer siden de startet opp driften i oktober ifjor, får snart levert en til båt og skulle øke antall ansatte fra 14 til 25 personer. I år var det budsjettert med over 40 millioner kroner i inntekter. Istedet stanser selskapet driften, permitterer alle ansatte og stopper alle nyansettelser.

DNs Anita Hoemsnes gir deg fem viktige koronasvar
DNs Anita Hoemsnes om korona og børskrakk.
01:39
Publisert:

- De siste 24 timene har vi hatt styremøte, snakket med alle ansatte, kunder og partnere. Det har gått i ett. Vi er i en fase nå der vi bare må ta de utfordringene som kommer, sier Andersen.

"Jobb og karriere får bare vente"

De permitterte får vel 60 prosent av lønnsinntekten i dagpenger.

- Det har ikke helt gått opp for meg enda. Det viktigste er å holde seg frisk og at familien er frisk. Jeg har heldigvis spart opp penger og har et sikkerhetsnett. Det er mye verre for mange andre, sier Amundsen.

- Det er såre enkelt. Jobb og karriere får bare vente. Nå er det hverdagen som gjelder, legger han til.

Regjeringen anslår at minst 20.000 personer kan bli permittert som følge av Korona-utbruddet, og har lagt frem en pakke for å hjelpe næringslivet.

- Regjeringen kom med to viktige tiltak. Det var viktig for oss at arbeidsgivers lønnsplikt ved permitteringer reduseres fra 15 til to dager. Og går vi med underskudd i år får vi skrive det av mot senere overskudd. Det kan øke bankenes vilje til å hjelpe oss, sier Andersen.

På Brim Explorer frykter de at permitteringene kan bli langvarige. Mange turister som ville booket turer med selskapets båter i Lofoten og på Svalbard til sommeren lar nå være. Andersen mener derfor regjeringen må komme med flere tiltak for å hjelpe reiselivsnæringen.

- Bookinger har stoppet opp for sommersesongen. Vi er veldig spente og avhengige av hva regjeringen legger frem av nye tiltak, sier Andersen og ser opp mot kaia, der en enslig asiatisk turist tar selfiebilde av seg selv foran Tromsø havn.

- Overlever vi dette har vi mange fine sesonger foran oss, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.