«Godt nedi buken av bygningsmassen ligger i stedet en av vin-Norges – ja en av vinverdenens – stadig dårligere bevarte hemmeligheter. Noen tomflasker i et glassmonter gir hint om hva vi går og tråkker på: I kjelleren modnes verdier for flere titall millioner.»

Dette skrev DNs helgemagasin D2 for bare to uker siden. Saken handlet om Park Hotel Vossevangen, som har vært eid av Jan Bruse og Kari Gro Kårdal Andersen siden 1979. Det familieeide hotellet skjuler en av vinverdenens aller største skatter.

Med rundt 45.000 vinflasker og 5300 unike etiketter er den prisbelønte vinkjelleren Skandinavias største. Hotellets vinliste er blant annet blitt kåret til verdens beste i den prestisjetunge kåringen The World of Fine Wine Awards.

Nå er både hotell og vinkjeller solgt, går det frem av en pressemelding. Kjøperne er selskapene Up North og lokale Vossevangen Utvikling as, som begge domineres av Roger og Kristian Adolfsen. Eiendomsinvestorene var i 2020 blant Norges 100 rikeste, ifølge Kapital.

Saken ble først omtalt av Finansavisen.

«Nytt hotell inn i vår portefølje. En av Norges aller beste vinkjellere er her på dette hotellet. Ikke verst for to avholdsfolk fra Andøya», skriver Kristian Adolfsen i et innlegg på Facebook onsdag ettermiddag.

Kari Gro Andersen sier forhandlingene har pågått i rundt ett år.

– Det er selvfølgelig litt trist etter 40 år, men alt til sin tid. Familien var enig om at dette var det beste som kunne skje. Vi tror vi har funnet en kjøper som kan bringe videre det vi har drevet med, sier hun til DN.

Og det ble en god pris?

– Jada, vi hadde ikke solgt uten. Men prisen er helt konfidensiell.

– Aldri sett lignende

Adolfsen-brødrene har investert i Voss over mange år, blant annet i gondoler og hytteutbygging. Up North-direktør Svein Arild Steen-Mevold uttrykker stor tilfredshet med det nyeste tilskuddet.

– Det startet med at vi ville ha hotellet, men vinkjelleren er helt unik. Jeg har jobbet i bransjen i snart 35 år og aldri sett lignende. Da vi var på omvisning var det bare rom, på rom, på rom. Og det er ikke tilfeldige flasker, men nøye utvalgte, sier han.

Francesco Marzola har hovedansvaret for den unike vinkjelleren. Han sa følgende om verdien på samlingen til DN i slutten av juni:

– Salgsverdien ligger vel på rundt 40 til 60 millioner, men det er vanskelig å anslå, er kun en personlig gjetning.

– Eieren mener han selger for 40, la han til.

Ingen av partene ønsker å oppgi den totale kjøpesummen.

– Skal bevare status som Skandinavias beste

Marzola ble i 2020 kåret til Norges beste vinkelner, eller sommelier, som det heter på fagspråket. Som leder for vinkjelleren har han også vunnet flere andre, prestisjetunge kåringer. Han er blitt fortalt av de nye eierne at han er ønsket med videre.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg har hatt mulighet til å jobbe her og utvikle meg som vinekspert. I tillegg har jeg knyttet bånd til mine sjefer, så det er litt trist, men jeg tror at det i sum vil være et positivt steg, sier han.

Videre uttrykker han fortsatt høye ambisjoner for vinkjelleren.

– Jeg har veldig stor tro på hotellet fremover, og jeg får signaler om at eierne ønsker å satse videre for å bevare vår status som Skandinavias beste vinkjeller, sier Marzola.

– Vil det gjøres store forandringer?

– Vi har ikke gått i detaljer enda. Jeg antar at det blir noe forandring, men det ser jeg positivt på. Av og til er det bra å få inn nye synspunkter og nye ideer, sier Marzola.

Steen-Mevold sier følgende om deres planer for vinkjelleren:

– Vinsamlingen er en viktig del av hotellets identitet, og er med på å gjøre hotellet til en destinasjon for folk verden over. Den skal vi fortsette å dyrke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.