Med 1350 sitteplasser har Kristiansand Kongressenter i Q42 den største konferansesalen mellom Stavanger og Vestfold. Men hotellbransjen i sørlandsbyen mener den har merket små effekter etter åpningen i november for snart to år siden.
Regnskapet for 2017, som var senterets første hele driftsår, viser et underskudd for kongressenteret på over ni millioner kroner før skatt. Og tall fra SSB viser en nedgang i antall kurs/konferanseovernattinger i Kristiansand på nær 17 prosent første halvår i år. Mens slike overnattinger sto for 6,6 prosent av alle overnattingene i byen første halvår i fjor, er andelen sunket til 5,2 prosent så langt i år.
Kan ikke lykkes
Erik Riis Jacobsen er direktør på Radisson Blu Caledonien i Kristiansand. Han er ikke i tvil om årsaken til at Q42 ikke har klart å tiltrekke seg den trafikken hotellbransjen håpet på.
– Det koker ned til en eneste ting: at du ikke kan få et glass vin til maten der. Q42 har kjempefine fasiliteter, og alt ligger i utgangspunktet til rette for at dette kan bli god butikk og at Kristiansand endelig kan tiltrekke seg de store konferansene. Men uten å kunne tilby et glass vin, blir det dessverre umulig. Du kan like det eller ikke like det, men sånn er det bare, sier han.
– Men går ikke utviklingen i retning mindre alkohol på jobbrelaterte arrangementer?
– Jo, men et glass vin til maten vil alltid være et krav, så det vil for alltid være umulig å få store konferanser til et Q42 med et absolutt alkoholforbud. Unntaket er organisasjoner som av en eller annen grunn er avholds, men de utgjør en svært liten andel av totalmarkedet. Jeg vil anslå at 90 prosent av konferansetrafikken som beveger seg mellom byene, vil ha det glasset. Det handler om at folk vil ha friheten til å kunne velge selv, sier Riis Jacobsen.
– Skal Q42 lykkes, må de endre konseptet og skille mellom deres kommersielle virksomhet på den ene siden og deres ideologi knyttet til religion og avhold på den andre, sier Riis Jacobsen.
Må la kundene bestemme
Håvard Solum er hotelldirektør på Scandic Kristiansand Bystranda med 229 rom. Hotellet ligger kun et par hundre meter fra Q42. I forkant av åpningen i 2013 trakk Scandics norgessjef Svein Arild Steen-Mevold frem nettopp samarbeid med det kommende konferansesenteret som en stor mulighet for både hotellet og for Kristiansand.
Men så langt er det blitt heller smått med trafikk fra Q42.
– Vi har hatt en gruppe nylig og har også inne grupper som skal overnatte fremover. Så noe trafikk er det. Men det jeg kan si, er at vi nok hadde håpet at Q42 ville dra enda flere store konferanser til byen da dette er blitt et veldig bra bygg med fantastiske tekniske løsninger for konferanser.
– Er det manglende alkoholtilbud som er hovedårsaken?
– La meg si det slik: Jeg tror nok det vil bli svært mye lettere å få solgt inn arrangementer dersom man har det som et tilbud, sier Solum.
Per-Arne Villadsen er administrerende direktør hos Berg-Hansen, reisebyråkjeden som bistår en rekke kunder med kurs- og konferanser i inn- og utland.
– Jeg tenker det er helt vesentlig, i alle fall på kveldsarrangementer, at det er mulig å få et glass vin, sier han og legger til at denne problemstillingen normalt ikke er noe tema.
– Jeg opplever samtidig at det er større nøkternhet med hensyn til alkohol på bedriftsarrangementer enn før, og det er veldig positivt. Men det er et langt steg fra nøkternhet til avhold. Så jeg vil absolutt anbefale en streng alkoholpolicy snarere enn avhold. Markedet for totalavholdsarrangementer er bitte lite, og det Filadelfia har gjort i Kristiansand, er jo egentlig bare å lage et klubbhus for sine egne, sier han.
Roar Ingdal hos Oslofjord Convention Center, som eies av den kristne Brunstad-menigheten, er ikke i tvil.
– Skal du lykkes i dette markedet, må du tilby det kundene etterspør. Det har derfor aldri vært aktuelt for oss ikke å tilby alkohol til de gjestene som etterspør dette, sier han.
Kan ikke ha snublesteiner
– Jeg forstår skepsisen og innvendingene fra bransjen, men det er ikke aktuelt å endre vår policy med hensyn til alkoholservering, sier Billy Øksendal.
Han er daglig leder for Kristiansand Kongressenter og sitter i styret i pinsemenigheten Filadelfia.
– For oss handler ikke dette om et glass vin eller ei til middagen, men snarere om at vi driver ganske tungt innen rusomsorg der ettervern gjerne inkluderer arbeid her i Q42. Da skal ikke folk møte snublesteiner i vårt eget hus, sier han bestemt.
– Dessuten opplever vi at etterspørselen er god fra både kristne organisasjoner og fra lokalt næringsliv. Ja, det er nok riktig at en del ønsker alkoholservering, men jeg opplever at policyen i mange bedrifter og organisasjoner endrer seg. Det er slutt på åpne kraner. Og det er også slik at mange har dagsarrangementene hos oss og middagen andre steder i byen, sier han.
Regnskapet for 2017, som var senterets første hele driftsår, viser et underskudd for kongressenteret på over ni millioner kroner før skatt. Og tall fra SSB viser en nedgang i antall kurs/konferanseovernattinger i Kristiansand på nær 17 prosent første halvår i år.
– Det tar tid å etablere et slikt konferansesenter. Tålmodighet er en av de viktigste egenskapene. Det er heller ikke lett å budsjettere når vi ikke har noe å sammenligne med. Vi har vært forberedt på en krevende start og at det vil gå to–tre år før anlegget er godt etablert i markedet, men jeg mener det er i ferd med å løsne nå. Vi har utvilsomt fasiliteter som Kristiansand trenger. Og så må du ikke glemme at i bunnen har vi menigheten. Det var tross alt behovet for større plass til en voksende menighet som gjorde at vi bygget anlegget, sier Øksendal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.