Det tok bare ett år etter åpningen i 2008 av nye Utsikten Hotel i Kvinesdal midt mellom Kristiansand og Stavanger før det gikk konkurs. Samlede investeringer var trolig på over 100 millioner kroner, og en rekke forsøk på å få nye drivere til å få til lønnsom drift, gikk skeis.

Långiver Kvinesdal Sparebank endte etter hvert opp som eier av både selve hotellet med 85 rom og driftsselskapet.

Vil se fremover

I bankens årsrapport er tidligere banksjef Svein Hermansen (62) sitert på at «i ettertid er det lett å si at banken påtok seg en større oppgave enn vi hadde kapital til».

Regnskapene for eiendoms- og driftsselskapet de siste fem årene viser et samlet underskudd før skatt på over 11 millioner kroner, men det samlede tapet for banken er betydelig større. Men hvor stort inkludert også av- og nedskrivninger?

– Å regne på det blir som å regne på hva kona har kostet meg de siste ti årene, sier banksjef siden i vår, Vidar Torsøe (45).

– Jeg vil heller se fremover. Vi har holdt på i mange år med å finne eier til hotellet, og nå tror jeg vi har en løsning som er veldig fremtidsrettet for alle parter. Så nå er det bare å heie på alle og ønske dem lykke til, sier han.

Etter det DN forstår bidrar sparebanken vesentlig til finansieringen av kjøpet til 33 millioner kroner. Det vil ikke Torsøe kommentere.

De siste tre årene har hotellet vært leid ut til restaurantkonsernet Bølgen & Moi. Regnskapet for selskapet som eier hotellet, viser null i leieinntekter disse årene.

– Det er jo en grunn til at hotellet ikke er verdt så mye som da det ble bygget. Men vi er takknemlige for den innsatsen Bølgen & Moi har lagt ned for å posisjonere hotellet og synes det er kjempespennende med de nye eierne, sier han.

Agnes Berntsen (i midten) går i kompaniskap med eiendomsinvestoren Kurt Mosvold og kjøper Utsikten Hotel i Kvinesdal. Her er hun avbildet i fjor sammen med Erik Berg (til venstre) og Runar Myklebust da hotellkjeden Classic Norway kjøpte hotellet hun hadde drevet gjennom 14 år, Fevik Strand Hotel utenfor Grimstad.
Agnes Berntsen (i midten) går i kompaniskap med eiendomsinvestoren Kurt Mosvold og kjøper Utsikten Hotel i Kvinesdal. Her er hun avbildet i fjor sammen med Erik Berg (til venstre) og Runar Myklebust da hotellkjeden Classic Norway kjøpte hotellet hun hadde drevet gjennom 14 år, Fevik Strand Hotel utenfor Grimstad. (Foto: Tomm W. Christiansen)

Skapt for risiko

Selskapet som fredag ettermiddag avholder pressekonferanse i Kvinesdal for å fortelle at de nå kjøper hotellet for 33 millioner kroner, er eid 45 prosent av Kristiansand-investoren Kurt Mosvold (51) og 45 prosent av Agnes Berntsen (54) samt med ti prosent av den tidligere banksjefen Svein Hermansen. Berntsen er godt kjent i hotellbransjen på Sørlandet som drivkraften bak snuoperasjonen på Fevik Strand Hotel ved Grimstad. I fjor ble hotellet solgt til Erik Bergs hotellkjede Classic Norway, hvoretter Berntsen ble sjef for Glastad-familiens fire hoteller (Radison Blu Caledonien i Kristiansand, Quality Hotel Klubben i Tønsberg, Rederiet Hotell i Farsund og Victoria Hotell i Stavanger).

– Jeg kjente allerede etter den første uken at jeg ikke passer inn i et såpass stort system. Jeg er nok mest skapt for litt galskap og risikoprosjekter à la hotellet på Fevik og nå Utsikten. Så nå går jeg fra en skjærgårdsperle til en utsiktsperle, sier hun.

– Jeg kjenner Kurt Mosvold godt og bare vet at kjemien er der. Jeg blir som en unge; full av energi, men jeg er ikke like sikker på at sparebanken spretter champagnen, legger hun til, og ler.

Kurt Mosvold skal eie 45 prosent av aksjene i selskapet som kjøper Utsikten Hotel fra Kvinesdal Sparebank.
Kurt Mosvold skal eie 45 prosent av aksjene i selskapet som kjøper Utsikten Hotel fra Kvinesdal Sparebank. (Foto: Anders Martinsen)

Mosvold og Berntsen overtar driften av hotellet 1. april neste år. Da skrus også The Bølgen & Moi Hotel-navnet ned.

– Men vi er i en dialog med tanke på å få til et fortsatt samarbeid med dem på restaurantdriften, sier Kurt Mosvold, og karakteriserer satsingen i Kvinesdal som «en veldig gøy sak».

Trond Moi (48) hos Bølgen & Moi er selv fra Kvinesdal.

– Vi har levd på lånt tid hele veien og har egentlig bare ventet på at hotellet skulle få nye eiere. Og jeg er sikker på at det blir veldig bra å få inn Mosvold og Berntsen. Vi er absolutt innstilt på bli med videre på restaurantbiten og jobber nå med det, sier Moi. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Monaco er et vidunderlig reisemål for folk som vet hva de ønsker
Gulshat er grunnlegger av Lux Pro. Her forteller hun hvorfor Monaco er verdens beste sted - for de rike og berømte.
02:40
Publisert: