– Airbnb er i ferd med å ta over overnattingsmarkedet flere steder i landet, uttalte Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv i en pressemelding tirsdag morgen.
Mens hotellene i fjor økte antall overnattinger med to prosent, vokste Airbnb ifølge en rapport fra analysebyrået Capia med 45 prosent. Det innebærer at nær 4,5 millioner overnattinger ble bestilt i private rom, leiligheter, hus og hytter via plattformen. Dermed utgjør Airbnb omtrent en femtedel av samlede hotellovernattinger i Norge – uten at det er kommet på plass ordninger for beskatning av disse losjiinntektene.
– En svart hotellsektor uten ansatte er i ferd med å ta over hotellmarkedet, mener NHO Reiseliv-direktøren.
Men til NTB bestrider Airbnb tallene fra NHO Reiseliv.
– Disse tallene er gale og et skamløst forsøk fra en hotellorganisasjon som vil beskytte egne interesser. De ønsker å stemple lokale verter som sørger for turistmessige fordeler over hele Norge, heter det i meldingen fra Airbnb.
Selskapet hevder at det har bidratt med 1,4 milliarder kroner til den norske økonomien i 2017.
NHO svarer
NHO Reiseliv svarer slik på Airbnbs utspill:
- Så lenge Airbnb selv ikke deler sine data så er det nødvendig å bruke de beste tilgjengelige kilder for å hente inn kunnskap om Airbnbs omfang i Norge. I dag er den beste tilgjengelige kilden AirDNA og det er disse dataeen analyseselskapet Capia har benyttet. Hvis Airbnb mener at deres egne data viser et vesentlig annerledes bilde av utviklingen i Airbnb-utleie i Norge vil vi gjerne bidra til å dekke kunnskapsbehovet ved å bruke Airbnbs interne data i våre analyser, skriver kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i en epost til DN.
Hun legger til at NHO er tilfreds med at regjeringen innfører rapporteringsplikt fra Airbnb fra nyttår.
Milliardinntekter
– Airbnb utgjør nå en reel trussel for det etablerte hotellmarkedet som åpenbart mister gjester til Airbnb. Nå må norske myndigheter iverksette rapporteringsplikt for Airbnb-utleiers inntekter slik de har vedtatt, og for all del ikke gjøre noe som kan forverre konkurransesituasjonen til hotellene. Tallene fra Capia viser helt tydelig at regjeringen må hente inntekter til statsbudsjettet gjennom å kreve rapportering av Airbnb-utleie, mener Krohn Devold.
Airbnb har nå en andel av overnattingsmarkedet på Sørlandet på 38 prosent, 27 prosent på Vestlandet, 26 prosent i Nord-Norge, 35 prosent i Oslo og hele 55 prosent i Lofoten, viser rapporten fra Capia. 26.220 unike verter leide ut bolig minst én gang gjennom Airbnb i fjor med en samlet inntekt på 2,3 milliarder kroner hvorav den skattepliktige inntekten utgjorde 1,8 milliarder kroner.
I dette bildet mener Krohn Devold det blir helt feil å øke overnattingsmomsen slik en ekspertgruppe har foreslått.
– Det er vanskelig å ta ut momsøkningen i prisene, for kunden sammenligner totalpriser mellom Norge og andre land. Det meste av momsøkningen har derfor hotellene måtte ta som reduserte overskudd. Derfor går driftsmarginer og overskudd for overnatting ned, og var på én prosent i 2017. En videre momsøkning vil være svært næringsfiendtlig. Dette må regjeringen og alle stortingspartier klart avvise lenge før kommunevalget. Jeg utfordrer hver eneste ordfører og ordførerkandidat til å ta avstand fra høyere overnattingsmoms. Mulige skatteinntekter ligger helt andre steder, noe de ferske Airbnb-tallene dokumenterer til fulle, avslutter Krohn Devold.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.