DN har skrevet at det nå er flertall på Stortinget for å åpne for turistskatt etter at både Senterpartiet og Arbeiderpartiet har snudd i saken. Høyre har vært kategorisk imot innføring av en nasjonal turistskatt, slik mange andre europeiske land har. Men i partiets programkomité blir det nå diskutert om det skal åpnes for at kommuner som belastes ekstra mye av den økte turismen, skal få mulighet til å innføre en besøksavgift for å finansiere såkalte fellesgoder; det være seg offentlige toaletter, søppeltømming eller vedlikehold av turstier.

På gløtt

Stortingsrepresentant og tidligere statsråd Linda Hofstad Helleland leder Høyres programkomité.

– Der diskuterer vi om kommunene skal få innføre en lokal avgift dersom de ser at turismen bidrar til store ødeleggelser eller slitasje; penger som i så fall kun skal brukes til eksempelvis å bygge et toalett eller oppgradere turiststien, sier hun.

– Så dere åpner dermed for første gang døren på gløtt for lokal turistskatt?

– Ja, men vi er sterkt imot en nasjonal turistskatt som rammer alle. Og vi har ikke vedtatt om vi vil anbefale partiet å gå inn for å åpne for en lokal avgift der kommunene skulle ønske det. Det vil uansett være opp til landsmøtet i 2021 å vedta dette, sier hun.

Morten Thorvaldsen, administrerende direktør i hotellkjeden Thon Hotels, er skuffet over signalene fra Høyre.

– Jeg synes det er synd at Høyre inntar en slik holdning. Det store spørsmålet er jo hvem som skal betale. Blir det bare hoteller og andre overnattingssteder som i resten av Europa? Hva med forretningsreisende? Bobilturister? Backpackere? Hva mer – alle som kommer med ferger til Norge og reiser rundt i egen bil? Og skal også nordmenn betale turistskatt? Dette må vi virkelig tenke nøye gjennom, for det blir veldig feil dersom bare hotellene blir pålagt å ta inn en slik avgift mens alle andre slipper. Det er jo som kjent ikke hotellgjestene som gjør fra seg sitt fornødne i hagene i Lofoten, sier Thorvaldsen.

Morten Thorvaldsen, administrerende direktør i hotellkjeden Thon Hotels.
Morten Thorvaldsen, administrerende direktør i hotellkjeden Thon Hotels. (Foto: Mikaela Berg)

Like hot som Maldivene

Torsdag møter representanter fra kommunenes interesseorganisasjonen (KS) næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Også her blir turistskatt et tema når KS ber om et samarbeid med berørte departementer for en mer bærekraftig turisme.

«Samarbeidet bør blant annet utrede hvordan kommunene kan finansiere tilrettelegging og bruk av fellesgoder som følge av økt tilstrømming av turister. Tall fra SSB viser at Norge hadde 33,85 millioner registrerte overnattinger i hotell, camping, hyttegrender og vandrerhjem i 2018. Sammenlignet med 2005 er det nå over syv millioner flere kommersielle gjestedøgn i Norge. Det er en økning på 28 prosent,» skriver direktør Helge Eide i KS i en epost til DN.

Torgeir Knag Fylkesnes i SV vil nå ha med seg Stortinget på å presse regjeringen til å utrede turistskatt.
Torgeir Knag Fylkesnes i SV vil nå ha med seg Stortinget på å presse regjeringen til å utrede turistskatt. (Foto: Elin Høyland)

I et såkalt representantforslag som blir sendt torsdag, vil SVs Torgeir Knag Fylkesnes at Stortinget skal be regjeringen utrede modeller for turistskatt i Norge. Han ønsker utredet både en «statlig fastsatt skatt og kommunale variasjoner, flat sats og prosentandel av overnattingspris, differensierte satser avhengig av sesong og reisemål, samt hvorvidt kommunenes turistskatteinntekter bør øremerkes reiselivsformål».

– Norge som reisemål er jo blitt like hot som Maldivene, men er fullstendig underregulert, mener han og legger til at hans parti også har fremmet forslag om en konsesjonsordning for den stadig økende cruisetrafikken langs kysten, der anløp både begrenses og auksjoneres bort, samtidig som det knyttes krav til både utslipp og til bruk av lokale leverandører av mat, drikke og guidetjenester for å sikre mest mulig lokal verdiskaping.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.