– Nå begynner vi å få en størrelse som gjør at vi blir å regne med i norsk reiseliv, mener Erik Berg (69).

Det er 14 år siden kjøpmannen og eiendomsinvestoren etablerte hotellkjeden Classic Norway med kun to hoteller på Nordvestlandet. Neste år vil kjeden nå en omsetningstakt på en halv milliard med nær 20 hoteller i porteføljen.

Kjøper og bygger

Erik Berg forteller at Classic Norway Eiendom nå har kjøpt selskapet Reine Rorbuer ytterst i Lofoten. Selgere er skipsrederne Atle Bergshaven, James og Axel Stove Lorentzen, Jo Eric Von Koss samt tidligere væreier Hartvig Sverdrup. Classic Norway-kjeden har leid dette anlegget med 26 rorbuer de siste fire årene.

– Neste år vil vi komme opp i en omsetningstakt på en halv milliard. Da blir vi en aktør å regne med, mener Erik Berg i hotellkjeden Classic Norway.
– Neste år vil vi komme opp i en omsetningstakt på en halv milliard. Da blir vi en aktør å regne med, mener Erik Berg i hotellkjeden Classic Norway. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Jeg er veldig glad for at vi har kjøpt Reine. Vi har økt omsetningen med 250 prosent på fire år og utsiktene er meget gode for både anlegget og for Lofoten. Jeg kan ikke si noe om prisen vi betaler, men jeg kan si såpass at ingen av partene er fornøyde, sier han og ler.

I tillegg vedtok mandag politikerne i Vågan kommune enstemmig en ny reguleringsplan for Henningsvær som innebærer en betydelig utbygging av 37 rorbuer samt kurs/konferanseanlegg i tilknytning til Henningsvær Bryggehotell i Henningsvær.

– Vi starter nå prosessen nå med å fintegne med sikte på en rammetillatelse til høsten. Sammen med kjøpet av Reine betyr dette at vi i år og neste år investerer 200 millioner kroner i Lofoten, sier Berg.

Og Berg har ikke tenkt å stoppe der.

– Vi har også nylig inngått en avtale om kjøp av et hotell på Vestlandet, men jeg kan foreløpig ikke si hvilket. Og så ser vi betydelige vekstmuligheter både på Østlandet, Sørlandet, Vestlandet og i Nord-Norge. Men det koster masse penger å utvikle et slikt system. Vi har brukt mange titall millioner fra familieselskapet for å dekke underskudd gjennom disse årene. Først i 2015 var regnskapet i balanse. I fjor ble de et overskudd før skatt på seks-syv millioner, og vi sikter mot en dobling i år, sier Berg.

Store planer

Reiselivssjef Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten sier det er stor interesse for å investere i hoteller og reiseliv i Lofoten.

– Jeg kjenner til minst 11 nye anlegg og hoteller som er tegnet ut. De er spredt over hele Lofoten, og det synes vi er bra. Lofoten har fortsatt et stort potensial. Det er veldig spennende og et tydelig signal om at det er stor vilje til å satse i Lofoten, sier Dreyer, som tror det kan være flere prosjekter enn de 11 hun kjenner til.

Dersom alle planene blir realisert, vil blant annet hotellkapasiteten i Svolvær bli mer enn doblet fra 730 til 1475 rom. Blant andre vil Christian Ringnes/Eiendomsspar bygge nytt 200-romshotell, Olav Thon har planer om et nytt hotell med 120 og rom og Norlandia ønsker å bygge 150–200 rom. I tillegg kommer flere mindre prosjekter.

Hotellene i Lofoten økte i perioden januar til og med november 2017 antall gjestedøgn med 12,3 prosent, viser tall fra SSB. Samtidig var økning for hele landet på under tre prosent. Belegget i Lofoten økte fra under 51 til over 55 prosent i perioden. (Vilkår)

I den nye reguleringsplanen for Henningsvær er det lagt opp til utbygging av 37 rorbuer samt kurs/konferanseanlegg i tilknytning til Henningsvær Bryggehotell (bildet).
I den nye reguleringsplanen for Henningsvær er det lagt opp til utbygging av 37 rorbuer samt kurs/konferanseanlegg i tilknytning til Henningsvær Bryggehotell (bildet). (Foto: Classic Norway)
- Sunt med en korreksjon
Terje Erikstad, innholdssjef i DN, kommenterer dagens kursfall.
01:24
Publisert: