Et av Norges best bevarte fiskevær blir i sommer skjermet for den økende turismen i Lofoten. Fra i sommer er det bare to turistbusser om dagen som får lov å kjøre inn i fiskeværet Nusfjord – for å unngå at reisemålet blir oversvømt av cruiseturister.

– Folk som bor der, opplever at turister går inn i stuen eller står på trappen deres. Det er ikke bærekraftig hverken for dem som besøker Nusfjord, eller for dem som bor og jobber der, sier Caroline Krefting.

Krefting-familien kjøpte for tre år siden turistanlegget i Nusfjord og strammer i år inn adgangen til fiskeværet etter at de overtok driften ved årsskiftet.

I år kan det kun komme to busslaster om dagen til Nusfjord, fiskeværet med 30 fastboende.
I år kan det kun komme to busslaster om dagen til Nusfjord, fiskeværet med 30 fastboende. (Foto: Ronny Nilsen)

– Vi jobber med å begrense den store trafikken til anlegget. I år tar vi kun imot to busser om dagen til Nusfjord. Før kom det busslast på busslast som det ikke var mulig å håndtere optimalt, sier Krefting.

For mange turister

Lofoten er et av Norges mest besøkte reisemål, med 46 prosent vekst i antall overnattinger siste ti år. Det er tre ganger mer enn resten av Norge. Regionen passerte i fjor en halv million overnattinger, og den kraftige veksten skaper problemer for lokalbefolkning, natur og reiseliv.

I en meningsmåling sier over halvparten av de spurte i Lofoten at det er for mange turister lengst vest i Lofoten, på populære steder som Reine, Henningsvær og Nusfjord. Bobiler skaper lange køer, og slitasjen på naturen er stor.

Nusfjord er et av de eldste og best bevarte fiskeværene i Lofoten, med originale rorbuer, landhandleri, trandamperi, ishus og båtnaust. Krefting-familien eier og driver selskapet Nusfjord Arctic Resort, som eier 14.000 mål i fiskeværet med 30 fastboende.

Landhandleriet har mye forskjellig å by på.
Landhandleriet har mye forskjellig å by på. (Foto: Ronny Nilsen)

I høysesongen på sommeren kan det komme 50 turistbusser om dagen inn til det lille fiskeværet. De forrige eierne foreslo å sette opp et gjerde midt i fiskeværet for å skjerme innbyggerne mot turistene. Krefting vil i stedet ha færre turister på anlegget.

– Det viktigste vi gjør her oppe, er å sørge for at tilreisende får oppleve fiskeværet Nusfjord og historien stedet bærer med seg. Det klarer vi ikke med så mange mennesker på en gang, sier Krefting, som er daglig leder i driftsselskapet Nusfjord Drift.

Har investert 20 mill.

Selskapet har investert 20 millioner kroner i å oppgradere anlegget og sier nå nei til å ta imot mer enn to busslaster om dagen med turister fra cruiseskipene som ønsker å se det gamle fiskeværet.

– Noen kaller oss gærne. De sier «Skjønner dere at dere kan tape penger på dette?». En del cruiseoperatører er frustrerte, men noen av dem er nå åpne for å komme til Nusfjord på en annen måte, sier Krefting, som skal investere ytterligere 20 millioner i å oppgradere anlegget fremover.

Nusfjord er et av de eldste og best bevarte fiskeværene i Lofoten, med blant annet originale rorbuer.
Nusfjord er et av de eldste og best bevarte fiskeværene i Lofoten, med blant annet originale rorbuer. (Foto: Ronny Nilsen)

– Nusfjord er et hjerteprosjekt vi har ved siden av andre og større prosjekter, sier Krefting.

Krefting-familiens investeringsselskap Carucel, som er hovedeier i Nusfjord, eier en rekke eiendommer i Bjørvika i Oslo og andre steder i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.