Tirsdag ble det klart at hotellkonsernet Maribel melder oppbud og dermed går konkurs. Koronakrisen var dråpen som fikk det til å renne over for det gjeldstyngede konsernet, som har drevet over 50 First og Moxy-hoteller i Norge og Europa.

Maribel-konkursen er den største konkursen i Norge så langt i koronakrisen – konsernet har en samlet gjeld på over én milliard kroner.

Nå starter jobben med kartlegge og realisere eiendelen i konkursboet. Den jobben har gått til bostyrer Egil Hatling, partner i advokatfirmaet DLA Piper.

– Når en stor hotellkjede går konkurs midt i korona og høysesong – det skaper utfordringer. Dette arbeidet blir meget omfattende, sier Hatling.

Han forteller at det foreløpig er åpnet konkurs i fire selskaper i Norge.

Syv hoteller i Norge

Totalt er det syv hoteller i konsernet som er i full drift i Norge per i dag. I Oslo dreier det seg om First-hotellene Grims Grenka, Millenium og First Hotel & Suites Oslo West. I tillegg er det First-hotellene Atlantica i Ålesund, Breiseth i Lillehammer, Marin i Bergen og Victoria på Hamar.

– Hotellene er per i dag åpne og enn så lenge forsøker vi å holde gjester og ansatte ikke skadelidende, sier Hatling.

Bostyreren understreker at det viktige fremover blir å finne gode løsninger for kreditorene og de ansatte.

– Vi er i dialog med interessenter, men jeg kan ikke si hvem eller hvor mange, sier Hatling.

– Vi blir nødt til å jobbe dag og natt for å finne løsninger. Vi har absolutt håp om å realisere verdiene i konsernet.

Maribel-konsernet har driftet hoteller i ti europeiske land. Hatling forteller at det på lang sikt også blir nødvendig å ta tak i hotellene utenfor Norge.

Fikk beskjeden fredag

– Vi har jobbet iherdig siden i fjor høst for å få til en langsiktig finansiering med våre tre hovedkreditorer Vastint, Host og Marriott. Dessverre kom vi ikke i mål med dette før koronakrisen slo inn, sa Maribel-sjef Pål Mørch til DN tirsdag.

Gjennom koronakrisen har det vært forhandlet med kreditorene og en avtale skal ha vært nær en signering. Sist fredag ble det imidlertid klart det at ikke ble noen avtale.

– Da måtte styret erkjenne at dette ikke går, og tirsdag melder vi oppbud, sa Mørch.

– Før koronakrisen hadde vi vel 2200 ansatte, hvorav rundt 150 på kontorene våre. Vi forventet en omsetning på tre milliarder kroner i år. På konkurstidspunktet har vi en gjeld på over én milliard kroner til hovedkreditorene Vastint, altså IKEA-systemet, Asmund Haares hotelleierselskap Host og Marriott.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.