– Det vil bli håpløst upraktisk for forretningsreisende dersom de foreslåtte reglene faktisk blir innført fra nyttår, sier Mattias Andersson.

Toppsjefen i reisebyråkjeden HRG Nordic er nettopp kommet tilbake fra møter i Brussel, der han sammen med resten av reisebyrå- og kredittkortbransjen har advart EU-byråkratiet mot forslaget utarbeidet av European Banking Authority (EBA).

 EBA vil at eieren av et kredittkort må verifisere seg selv ved hver enkelt transaksjon gjennom bruk av passord, kodebrikker eller biometrisk identifikasjon. Det er neppe noe problem ved privatreiser der et personlig kredittkort skal belastes. Verre er det for forretningsreisende der arbeidsgiveren som oftest kun har ett kredittkort som samtlige ansatte belaster når de skal ut på reise.

«Vil skape masse irritasjon»

Andersson er krystallklar på at forslaget må stanses.

– Det vil gjøre hverdagen mer tungvinn og skape masse irritasjon blant tusenvis av forretningsreisende hver dag. Alle de store kortutstederne, som SEB, Nordea, Visa, American Express og Mastercard, klør seg i hodet. De aner ikke hvordan de eventuelt skulle kunne implementere slike regler. I dag behandles kortinformasjon fra forretningskunder i et lukket system mellom kunden, reisebyrået og kortutstederen. Ingen uvedkommende har tilgang til kortinformasjonen. 

90–95 prosent av volumet på forretningsreiser hos nordiske reisebyråer foregår i dag med lagret kortinformasjon hos reisebyrået, ifølge Andersson.

– Forslaget fra EBA vil gjøre dagens booking- og betalingsprosess vanskelig for forretningsreisende med mer manuell behandling, noe som igjen vil føre til økte kostnader og lavere servicenivå. Du kan jo bare tenke deg hva det innebærer for bedrifter med mange tusen ansatte dersom hver enkelt må verifisere sin identitet ved hver transaksjon, sier han.

– Dessuten er utfordringene med svindel med kredittkort ved forretningsreiser så minimale at det ikke er noen som helst grunn til å innføre strengere regler, mener Andersson.

Plunder og heft

Per Arne Villadsen, administrerende direktør i reisebyråkjeden Berg-Hansen, er langt på vei enig med Andersson i HRG.

– Det er jo veldig enkelt og behagelig å ha et corporate-kort som automatisk blir belastet når ansatte skal på reise. EU-forslaget vil helt klart bety mer plunder og heft, sier han.

– En mulighet er selvfølgelig å gå over til efakturaløsninger. Og så tenker jeg vel også at ny teknologi vil tvinge seg frem her, eksempelvis i form av fingeravtrykk på mobilen eller en SMS-kode i kombinasjon med et passord, sier Villadsen.

 (Vilkår)

Det kom bare en overraskelse da statsministeren møtte pressen før sommeren
Erna Solberg tok stortingspresident Olemic Tommessen i forsvar
01:25
Publisert: