Koronapandemien rammet reiselivsaktørene steinhardt både her hjemme og i resten av verden. Flyene ble satt på bakken og hoteller og restauranter har tidvis vært helt nedstengt.
I en rapport som analyseselskapet Menon har laget for NHO Reiseliv, er prognosene likevel svært positive frem mot 2030. Unntaket er jobbreiser, kurs og konferanser.
300 milliarder i 2030
Menon tror inntektene i reiselivet samlet sett, korrigert for inflasjon, vil være tilbake på 2019-nivå i 2025. I 2030 vil omsetningen ifølge analyseselskapet passere 300 milliarder kroner, en vekst på 45 prosent fra 2019.
«Våre prognoser tilsier at veksten vil være størst innenfor aktiviteter og kultur, totalt 62 prosent fra 2019 til 2030. Aktiviteter vil trolig ha høyere omsetning enn overnatting i 2030, som kun vil vokse med 38 prosent i vår prognosemodell. Serveringstjenester vil også ha høy vekst, 52 prosent», skriver Menon.
Veksten vil særlig kommer fra lokalbefolkningen, norske turister og utenlandske gjester, tror Menon. Yrkestrafikken vil først i 2029 vil være tilbake på samme nivå som i 2019, spår Menon. Årsaken er blant annet et ventet varig skift i yrkeslivets reiseadferd med større omfang av digitale møter og seminarer.
– Da får vi trøbbel
Morten Thorvaldsen, konsernsjef i hotellkjeden Thon Hotels, har lest rapporten.
– Den er absolutt interessant, men jeg tror ikke noe på at yrkestrafikken først i 2029 vil være tilbake på 2019-nivå. Da får vi trøbbel. Småmøter med én overnatting vil nok i større grad enn før pandemien bli avholdt digitalt, men vi ser allerede at det begynner å løsne innen mindre kurs og konferanser med typisk 30–70 deltagere. Innbooket volum ser slett ikke så verst ut for 2022, mens de store konferansene nok ikke vil komme for fullt igjen før i 2023-24, sier han.
Thorvaldsen tar likevel høyde for at pandemien vil medføre færre utenlandske gjester en periode.
– Jeg tror ikke det markedet er oppe og går for fullt før i 2024.
– Menon mener fritidstrafikken vil vokse betydelig frem mot 2030?
– Ja, og det tror vi også. Det ser vi allerede. Og det innebærer at vi må se på hvordan vi kan tilpasse hotellene. I noen byer kan det kanskje bli aktuelt å lage noen rene ferie- og fritidshoteller. Og så tror jeg vi må bli mye flinkere enn vi har vært til å spørre gjestene hva de vil oppleve og skreddersy opplevelser for dem, sier Thorvaldsen.
Blir store endringer
Torgeir Silseth, konsernsjefen i hotellkjeden Nordic Choice, er også ganske sikker på at forretningstrafikken er tilbake lenge før vi skriver 2029.
– Om det er noe vi har erfart gjennom denne pandemien, så er det at fallet har vært ufattelig mye større enn vi kunne drømme om. Men også at gjeninnhentingen har kommet mye raskere og dynamisk enn vi så for oss. Så bevegelsene i begge retninger har vært er enorm, sier han.
Også Nordic Choice ser at hotellmarkedet er i endring. Nordic Choice-eier Petter Stordalen er i ferd med å bygge sitt aller dyreste hotell noensinne til 2,5 milliarder kroner på Solli Plass i Oslo med syv barer, restauranter, kinosal, scene og spa.
– Vi så tendensene allerede før koronautbruddet der forretningsmarkedet sakket noe av, som nok hadde både praktiske, økonomiske og ikke minst miljømessige årsaker. Samtidig økte antall feriegjester, noe som bare har forsterket seg ytterligere gjennom pandemien. Alt som har med opplevelser, spa og særegne signaturhoteller har gått i taket, sier Silseth.
– Og dette er noe vi blir nødt til å tilpasse oss, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.