Kritthvite strender, turkist hav og «alt du kan drømme om året rundt», var beskrivelsen som lokket familien på fire til et to ukers opphold på Royalton Riviera-resorten på Yucatán-kysten i Mexico, ifølge en avgjørelse fra Pakkereisenemnda.

Reisen ble bestilt av klager i januar 2019, og fant sted i juni og juli samme år. Prislapp: 92.702 kroner.

I februar hadde imidlertid klageren lest seg opp på området, og funnet ut at området regelmessig har problemer med voldsomme mengder tang og sjøgress – såkalt «sargasso». Med denne informasjonen i bakhodet, forsøkte klageren å avbestille pakkereisen, til ingen nytte.

«Sjøgress kan forekomme»

Tui avslo avbestillingen, og viste til at de i sin beskrivelse av området hadde skrevet at «sjøgress kan forekomme, og da kan vannet bli grumsete». Og riktig nok: da familien ankom feriestedet var det – slik de fryktet – «enorme mengder sjøgress» i det brune vannet i sjøen. Ifølge klagen var det nesten ikke mennesker på stranden eller i vannet.

«Bassenget var på ingen måte en trøst. Det var som å bade i et varmt badekar, og ikke noe for klager og hennes familie», heter det i klagen.

Klageren mente at det ikke var tydelig nok informert fra Tuis side at dette var et utbredt problem, og hevdet at Tuis formulering indikerer at sjøgresstilstandene var unntaket, noe klageren mener er feil.

Klageren krevde derfor full refusjon av pakkereisen.

Umulig å forutsi

I sitt tilsvar, slik det er gjengitt i avgjørelsen fra pakkereisenemnda, understreker Tui at det er «umulig for Tui å forutsi hvilke områder som vil bli rammet av sjøgress og tang», da dette er et problem som forekommer langs hele kysten i området.

Tui viste også til at det på andre strender i området ikke var like stor forekomst av tang og sjøgress, for å understreke at dette er vanskelig å forutsi.

«TUI har valgt å ta et generelt forbehold da det er umulig å forutsi i hvilke områder og perioder sjøgresset og tangen langs strendene oppstår. TUI er ikke enig med klager i at de ikke har opprettholdt sin informasjonsplikt.», heter det i selskapets anførsel.

Splittet nemnd

Pakkereisenemnda består av én leder, to representanter fra reisebransjen, samt to forbrukerrepresentanter.

I vurderingen av den konkrete saken var ikke nemnden enige om utfallet, og vedtaket ble derfor fattet med dissens.

Mindretallet, som besto av de to forbrukerrepresentantene, mente at problemet med sjøgress på strendene var såpass omfattende at det burde vært informert om på en tydeligere måte, og ville derfor konkludere med et prisavslag tilsvarende 25 prosent av totalprisen på 92.000 kroner.

Flertallet, som altså besto av lederen for nemnden, samt reisebransjens representanter, mente på sin side at Tui i tilstrekkelig grad hadde informert om sjøgress. I tillegg viste de til at klager under oppholdet hadde en junior suite med tilgang til basseng fra rommet, i tillegg til at hotellet totalt hadde ti bassenger, samt en mengde aktiviteter og fasiliteter utover bading.

«Basert på dette utgjør forholdet ikke et avvik fra avtalen mellom partene og nemndas flertall anbefaler derfor at klager ikke tilkjennes prisavslag», skriver flertallet i sin vurdering.

Konklusjonen ble derfor at klager ikke ble gitt medhold i saken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.