DNs beregninger viser at prisene på flybilletter kan reduseres drastisk dersom man bestiller tidlig nok. Et rederi sparte 12 millioner på å fly litt smartere.

Alexander Wright Cappelen er professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved NHH og ekspert på adferdsøkonomi.

– Vi er nok mindre forsiktige med andres, altså arbeidsgiverens, penger enn vi er med egne, sier han.

Samtidig tror professoren ikke dét er forklaringen på at så mange bestiller flybilletter i siste liten, selv om de da er dyrere.

– Ingen vil jo bevisst sløse med hverken egne eller arbeidsgivers penger. Dette handler snarere om å utsette beslutninger til dagen etter. Noen er flinke til å planlegge mens andre er det ikke. Man tenker at det ikke spiller så stor rolle om man utsetter dette til neste dag. Den mekanismen er veldig sterk. Og så utsetter man det så mange ganger at man ender opp med å bestille i siste liten, sier Cappelen.

Prisdiskriminering

– Det interessante her er at dette blir en form for prisdiskriminering. Folk som av en eller annen grunn har problemer med å planlegge, betaler mer enn andre. Denne ekstrakostnaden blir nærmest en ekstra skattlegging for dem med begrenset rasjonalitet. Er det greit at flyselskapene på denne måten i realiteten utnytter folks manglende planleggingsevne, spør Cappelen.

Han trekker frem årets nobelprisvinner i økonomi, Richard Thaler.

– Han har studert hvor lite flinke vi er til å ta beslutninger som er til litt bryderi i dag, men som har stor gevinst i fremtiden. Skal jeg gå til legen i dag eller vente til i morgen? Det spiller neppe noen stor rolle om du venter til i morgen, men det ender da gjerne med så mange utsettelser at det kanskje er for sent. Det er den samme mekanismen vi ser hos mange når de skal bestille flyreiser, mener Cappelen. (Vilkår)

Her er DN-kommentatorens aksjetips til sjefene i Norwegian
Børskommentator i DN Thor Christian Jensen gir et aksjetips til konsernsjef og styreleder i Norwegian.
00:42
Publisert: