– Jeg opplever at NHO Reiseliv synes dette er skikkelig trist, men jeg vil tro at det som måtte være av «bad feelings» vil gå seg til etter hvert, sier Finn Langeland.

Kommunikasjonsdirektøren i Norsk Industri har ikke hatt et eneste hotell på medlemslisten tidligere. Nå er det 12 hvorav ti kom denne uken fra NHO Reiseliv.

Flinkest til å oppnå resultater

Barbara Zanoni Utne på Hotel Ullensvang bekrefter at det historiske hotellet i Lofthus i Hardanger, som nå drives av femte generasjon vertskap, har forlatt NHO Reiseliv etter mange års medlemskap.

– Vår bransje er inne i en vanvittig stor endring både strukturelt og teknologisk. Vi trenger en politikk som sikrer driftsøkonomi også for de familieeide hotellene og vi oppfatter Norsk Industri som den mest proaktive landsforeningen i NHO-familien. Historien har vel også vist at nettopp Norsk Industri har vært flinkest til å oppnå resultater for medlemmene, sier Utne.

– Vi deler også mange av industriens utfordringer med hensyn til kostnadsnivå, infrastruktur/samferdsel, diskriminering av privat eierskap og det faktum at vi som enkelthoteller har vært ekskludert fra offentlige anbud. Det er også et poeng at mange privateide industribedrifter og hotellbedrifter gjerne er hjørnesteinsbedrifter i lokalsamfunnet, legger hun til.

– Er det en enkeltsak som gjør at dere nå er så misfornøyde med NHO Reiseliv at dere melder dere ut?

– Nei, det er alt dette jeg har nevnt for deg som gjør at vi etter en samlet vurdering ønsker å etablere et nytt samarbeid, sier Utne, som ikke ønsker å kritisere NHO Reiseliv.

– Jeg er mer opptatt av veien videre her og ser ikke noe poeng i å angripe dem.

Også Tord Moe Laeskogen og kona Cecilie på Sundvolden hotell har meldt overgang til Norsk Industri.
Også Tord Moe Laeskogen og kona Cecilie på Sundvolden hotell har meldt overgang til Norsk Industri. (Foto: Elin Høyland)

–Betyr mindre innflytelse

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, avdramatiserer utmeldelsene.

– De familieeide hotellene forblir i NHO Reiseliv. Vi har over 500 frittstående hoteller og de er vår største medlemsgruppe. Et begrenset antall historiske hoteller har varslet overgang, men langt de fleste blir værende i NHO Reiseliv, skriver hun i en sms.

– NHO Reiseliv styrer tariffavtalene og er det politiske talerøret for reiseliv i NHO. Overgang til andre landsforeninger betyr derfor mindre innflytelse på tariffavtaler og reiselivspolitikk, skriver hun videre, og legger til at NHO Reiseliv har god medlemsvekst i 2018.

– Vi har erfart at medlemmer som melder seg ut kommer tilbake etter noen år, og alle er velkomne tilbake, avslutter hun.

Ole Warberg er president i NHO Reiseliv.

– Vi har over tid hatt dialog med en del hoteller, senest forrige uke da jeg oppfattet at tingene hadde normalisert seg. Det er derfor en nyhet for meg at disse hotellene faktisk har meldt seg ut, sier han.

– Utmeldelsene er jo en direkte kritikk av NHO Reiselivs arbeid …

– Vi føler vi har jobbet sterkt og godt med de ankepunktene disse hotellene har kommet med, særlig innenfor dette med offentlige anskaffelser og eiendomsskatt, men ønsker de å prøve seg hos andre, må de jo få lov til det.

– Er NHO Reiseliv i for stor grad preget av interessene til de store hotellkjedene på bekostning av de små?

– Jeg føler ikke det. Også de store kjedene er opptatt av at bransjen skal stå samlet, men jeg kan bare ta til etterretning hva disse hotellene nå velger å gjøre, sier han.(Vilkår)

«Du burde bli statsminister»
DN-kommentator Kjetil Wiedswang rapporterer fra Petter Stordalens fest under Almedalsveckan.
01:26
Publisert: