Så langt i år har 11 pakkereiseselskaper gått konkurs som følge av koronapandemien. Men det kan bli for blåbær å regne nå som langt flere har fått oppsigelse av den lovpålagte garantiforsikringen. Dermed har de ikke lenger lov til å selge pakkereiser etter 1. desember.

– Ikke forsvarlig

Det er et dramatisk bilde Reisegarantifondet (RGF) tegner av situasjonen for landets pakkereiseselskaper i et brev til Barne- og familiedepartementet.

Det er EUs pakkereisedirektiv som regulerer selskaper som selger flere reisetjenester i en pakke, typisk fly og hotell. Disse må stille en garanti til Reisegarantifondet som sikrer at forbrukerne får tilbake pengene for forskuddsbetalte reiser ved en konkurs.

I september sa det svenske selskapet Nordic Guarantee opp nær samtlige garantier i Norden. Det rammet 63 medlemmer av Reisegarantifondet. Disse har ikke lov til å selge pakkereiser etter 1. desember i år dersom de ikke klarer å stille ny garanti.

– Vi forstår at mange er opprørte og skuffet over denne beslutningen og at dette setter mange selskaper i en svært vanskelig situasjon. Det har absolutt ikke vært noen enkel beslutning, men det er ikke forsvarlig å ta risiko vi ikke lenger tror på, sier Michael Gantén i Nordic Guarantee til DN.

– En bølge av konkurser

Pakkereiseselskapene kan stille garanti selv med egne midler eller søke om garanti hos banker. «Det førstnevnte er uaktuelt for nærmest samtlige medlemmer, da de har vært uten omsetning i seks måneder. Det sistnevnte anses som utfordrende,» skriver Reisegarantifondet i brevet.

Aki Johannes Viitala, daglig leder i Reisegarantifondet.
Aki Johannes Viitala, daglig leder i Reisegarantifondet. (Foto: Privat)

«Virkningene er meget alvorlige for de arrangører det gjelder. Vi opplever at nærmest samtlige garantister nekter å utstede nye garantier, da dette øker deres eksponering. Dette betyr at vi kommer til å oppleve en bølge av konkurser, ev. oppsigelser, ultimo 2020,» skriver fondets daglige leder, advokat Aki Johannes Viitala.

– Vi aner ikke hva som vil skje nå ut over at garantimarkedet er blitt utrolig vanskelig som følge av risikoen, sier Viitala til DN.

– Og jeg ser symptomene på at en veldig stor andel av de mindre og mellomstore selskapene kan ryke nå hvis ikke garantisituasjonen løses.

Vil ikke stille statsgaranti

Reisegarantifondet har i brevet blant annet bedt om en avklaring på om staten vil stille som garantist ut 2022 og anslår at det er behov for samlede garantier på rundt en milliard kroner.

Stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal (A) spurte tidligere denne måneden om næringsminister Iselin Nybø (V) vil bidra med garantier. Nybø svarte at «noen aktører vil kunne stå uten garantist 1. desember 2020, og vil ikke kunne selge pakkereiser på lovlig vis. Det er utfordrende å bruke samfunnets ressurser for å sette opp økonomiske tiltak for å hindre dette i en situasjon som både er mer langvarig enn antatt og som muligens skaper varige endringer i forbrukernes preferanser.»

– Døgnet rundt

Også Reisegarantifondet har utfordringer med økonomien som følge av betydelig økning i arbeidsmengden i kjølvannet av koronapandemien og synkende antall medlemmer som betaler årsgebyr. I brevet til departementet foreslår fondet en dobling av gebyrene pakkereiseselskapene betaler; fra vel fire til over åtte millioner kroner.

Men i en epost til DN fredag kveld skriver avdelingsdirektør i Forbruker-, tro og livssynsavdelingen i Barne- og familiedepartementet, Aslaug Skrede Gauslaa, at «det er ikke aktuelt å doble årsgebyrene pakkereisearrangører betaler for medlemskap i Reisegarantifondet nå».

– Det skaper en utfordrende situasjon for oss. Vi er Europas minste reisegarantifond med tre medarbeidere og jobber nærmest døgnet rundt. I Danmark og Sverige er de tre-fire-fem ganger så mange ansatte. Vi har ingen andre inntekter enn gebyrene og noe bidrag til administrasjon fra departementet. Og vi har allerede rundt 100 færre medlemmer nå enn ved inngangen til året, noe som betyr ytterligere reduserte inntekter. Men vi er i dialog med departementet om dette, sier Aki Johannes Viitala i Reisegarantifondet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.