Investor Petter Stordalen kaster seg inn i kampen mellom Scandic og Hurtigruten om hvem som skal tjene penger på Nordkapp-platået. Scandics enerett til å drifte Nordkapp-anlegget skal opp til politisk behandling neste uke. Selskapet har årlig billettinntekter på over 50 millioner kroner fra de 300.000 turistene som besøker Nordkapp-platået.

– Nordkapp er en av de aller største naturattraksjonene i verden og Nord-Europa. Det er som om Norge skulle gi bort vår oljeformue til et svensk selskap for småpenger. De gir bort en pengemaskin, snur ryggen til og sender pengene ut av landet, sier Stordalen, som er nest største aksjonær i Hurtigruten med 11 prosent av aksjene.

Scandic leier anlegg og området fra Rivelsrud-familiens selskap Rica Eiendom, som betaler 79.000 kroner i festeavgift for Nordkapp-platået til staten.

Ricas festeavtale er utløpt og skal opp til ny forhandling etter at Nordkapp kommune har behandlet ny områdeplan 20. juni.

– Nordkapp er et enormt viktig turistmål som Scandic får leie fra fellesskapet for småpenger. Nordkapp kommune kan ta kontroll over sin viktigste naturressurs. Kommunen har mulighet til å slippe til flere aktører. Det vil skape flere arbeidsplasser og gi kommunen høyere inntekter, sier Stordalen.

Investor Petter Stordalen kaster seg inn i kampen mellom Scandic og Hurtigruten om hvem om skal tjene penger på Nordkapp-platået.
Investor Petter Stordalen kaster seg inn i kampen mellom Scandic og Hurtigruten om hvem om skal tjene penger på Nordkapp-platået. (Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix)

– Gir bort indrefileten

Hurtigruten ønsker at Nordkapp kommune i ny områdeplan regulerer om stedet fra privat til offentlig virksomhet og selv krever inn billettavgift. Da vil flere selskaper få tilgang til Nordkapp-platået, ifølge Stordalen. Nordkapp kommune vil i stedet forsterke dagens ordning der Scandic krever inn billettavgift og har monopol på drift av Ricas anlegg på Nordkapp-platået.

– Det er ingen andre steder i landet politikerne gir vekk indrefileten. De gir bort en av verdens flotteste turistattraksjoner til et svensk børsnotert selskap for småpenger, sier Stordalen.

Scandics direktør Svein Arild Steen-Mevold reagerer kraftig på Stordalens uttalelser.

– Dette er det villeste jeg har vært med på. Jeg blir oppgitt over at Petter Stordalen kaster seg inn i innspurten med svenskevitser, sier Steen-Mevold.

– Vi driver en attraksjon på en tomt og i et bygg vi leier. Vi er et rotfestet nordisk hotellselskap, som i 2014 kjøpte kanskje det norskeste av alle hotellselskaper, Rica. Jeg antar Petter Stordalen uttaler seg som eier av Hurtigruten. Er det bedre at Hurtigruten, eid 80 prosent av et kapitalfond fra London, driver på Nordkapp? legger Steen-Mevold til.

Forsøkte å kjøpe Nordkapp

Stordalen mener Scandic-sjefen har gitt feil informasjon til mediene. Steen-Mevold uttalte til DN i forrige uke at det var lite konkurranse om å kjøpe turistdrift på Nordkapp-platået da Rica overtok Nordkapphallen for over 20 år siden.

Svein Arild Steen-Mevold
Svein Arild Steen-Mevold (Foto: Fartein Rudjord)

– Jeg konkurrerte selv med Jan Rivelsrud og Rica om å få kjøpe Nordkapphallen og overta driften av Nordkapp i begynnelsen av min investorkarriere, sier Stordalen og forteller at han tapte konkurransen mot Rivelsrud.

– Vi strakte oss enormt langt. Vi visste det var 20 år til neste gang, men nådde ikke opp.

Steen-Mevold avviser at han har feilinformert mediene:

– Jeg kjente ikke til at Stordalen la inn bud.

Scandic og Rica har foreslått å opprette et fond som hvert år får tilført fem millioner kroner av billettavgiften fra Nordkapp-platået til å bevare og utvikle området. Det mener Petter Stordalen er småpenger.

– Et fond på fem millioner er peanuts. Jeg er sikker på at om Hurtigruten får sjansen til å konkurrere, så kan de betale langt mer enn Scandic. Hurtigruten kan lage fond på ti millioner kroner. Eller mer, sier Stordalen.

– Ja, det må de gjerne gjøre. De tjener godt med penger. Men de kan ikke drive butikk der vi i dag driver vår virksomhet. Hurtigruten har aldri før hatt ideen om å bidra til fellesskapet. Det er først når de vil grabbe til seg det vi har skapt, at ideene kommer flytende på en fjøl, sier Steen-Mevold.

Kommunestyret i Nordkapp behandler saken 20. juni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.