Årelang strid om en av Norges mest kjente turistattraksjoner fører nå til at Hurtigruten klager inn hotellkjeden Scandics enerett til Nordkapp-platået inn for Eftas overvåkningsorgan Esa.

– Kommunen må avvikle ulovlig monopol og åpne opp for konkurranse, sier kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten.

Nordkapp kommune foreslår å forlenge Scandics enerett til å kreve inn besøksavgift for platået, noe Hurtigruten mener strider mot EUs regler om fri konkurranse.

– Nordkapp kommune gir Scandic og Rica nærmest monopol til evig tid på Nordkapp-platået og privatiserer en av Norges største naturattraksjoner. Det er en ulovlig praksis. Det er brudd på EØS-avtalen og EUs konkurranseregler, sier Bjørnflaten.

Hurtigruten hadde i forrige uke møte med Esa i Brussel om det selskapet mener er et ulovlig monopol på Nordkapp-platået. Ifølge Bjørnflaten viste Esas representanter interesse for Hurtigrutens syn.

– Vi har i møte med Esa drøftet monopolsituasjonen opp mot konkurranselovgivningen. Vi opplevde at det var et positivt møte, og det er bakgrunnen for at vi sender klage til Esa, sier Bjørnflaten.

Tjener 50 millioner

Konflikten dreier seg om hvem som skal tjene penger på et av Norges mest besøkte turistmål.

Rica Eiendom betaler en festeavgift på 80.000 kroner i året til staten ved Finnmarkseiendommen (Fefo) for leie av Nordkapp-platået. Festeavtalen gir Rica monopol på driften og bruken av platået. Selskapet leier ut bygningene og driften av platået til hotellkjeden Scandic.

Scandic krever inn mellom 175 og 250 kroner per person som besøker Europas nordligste klippe. Med 250.000 solgte billetter gir det Scandic en inntekt på over 50 millioner kroner i året.

Hurtigruten mener dagens tilbud er dårlig og vil bygge opp et eget opplevelsessenter på Nordkapp med gratis adgang for sine 200.000 turister og alle som besøker platået, men blir stanset av dagens regler.

– For Hurtigruten er Nordkapp et av de mest populære reisemålene. Alle vil se Nordkapp. Når kommunen nå behandler ny reguleringsplan, må vi bruke muligheten til å åpne opp for flere aktører og sikre at folk får fri adgang til platået, sier Bjørnflaten.

Forlenger omstridt avtale

Det er Nordkapp kommune som avgjør hvem som kan kreve inn avgift for å besøke Nordkapp-platået. Rådmannen foreslår i en ny områdeplan å videreføre dagens omstridte ordning som gir Scandic enerett i ti nye år.

Saken ble torsdag behandlet av Nordkapp Arbeiderparti som har ni av 19 representanter i kommunestyret, og så av kommunestyret i Nordkapp 20. juni.

– I dag må folk gå gjennom en bom og betale en høy avgift for å besøke platået. Politikerne gir en privat aktør monopol på en turistattraksjon og hindrer allmennheten fri adgang til en av Norges største og viktigste turistattraksjoner. Det ville aldri kunnet skje i Geiranger eller med Prekestolen, sier Bjørnflaten.

– Kommunen åpner ikke opp for konkurranse på platået. Rica og Scandic tjener enorme summer på monopolet. Vi har ikke annet valg enn å klage til Esa for brudd på EUs konkurranseregler, sier Bjørnflaten.

«Tjener ikke på konkurranse»

Forslaget til områdeplan har vært ute på høring, der Scandic skriver i et brev til kommunen at «Nordkapp-samfunnet tjener lite på å legge til rette for to konkurrerende aktører på platået».

– Vi har gitt kommunen innspill og jobbet godt med dem. Vi er i en prosess på oppløpssiden og vil ikke kommentere dette i full bredde før saken er politisk behandlet. Vi ønsker ikke å gi kommentarer på nåværende tidspunkt, sier administrerende direktør Gisle Evensen i Rica Eiendom, som administrerer festeavtalen på vegne av Rica og Scandic.

– Det må være det eneste stedet i verden man ikke tjener penger på konkurranse. Å slippe til flere aktører skaper bedre tilbud, mer aktivitet og flere lokale arbeidsplasser, svarer Bjørnflaten.

Evensen vil ikke kommentere Hurtigrutens klage til Esa.

– Vi kan ikke kommentere en klage og et dokument vi ikke har sett. Vi er ikke engang part i saken. Men vi har ikke avdekket at det er i strid med konkurransereglene i EU å inngå en festeavtale, sier Evensen.

«Vært slik i alle år»

Ordfører Kristina Hansen i Nordkapp kommune sier hun tar klagen til etterretning.

– Det konseptet som er på Nordkapp-platået med kun en aktør har vært slik i alle år. Konseptet har alltid vært slik. Om det strider mot konkurransereglene, har det i så fall gjort det lenge, sier Hansen.

Ordfører Kristina Hansen (Ap) i Nordkapp kommune.
Ordfører Kristina Hansen (Ap) i Nordkapp kommune. (Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix)

– Vi kan ikke sitte stille og se på at en så viktig naturattraksjon som tilhører folket utnyttes av én aktør, og at kommunen lar det skje. Kommunen må avvikle ulovlig monopol og åpne opp for konkurranse, sier Bjørnflaten.

Hansen sier at hverken Arbeiderpartiet eller kommunestyre har tatt endelig stilling i saken, og at hun derfor ikke kan kommentere saken ytterligere.

– Rådmannen har foreslått å forlenge dagens ordning, men dette er ikke politisk behandlet. Jeg vil ikke uttale meg før vi har behandlet saken. Arbeiderpartiet har møte i dag, men jeg tror ikke vi tar endelig stilling før i et senere møte, sier Hansen torsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.