Nordkapp kommunestyre skal torsdag avgjøre om Rica og Scandic får forlenget sin omstridte enerett til å drive turistanlegg på Nordkapp-platået. Hurtigruten har klaget dagens ordning inn for Eftas klageorgan Esa for brudd på EUs konkurranseregler.

Nå får de støtte fra reiselivets næringsorganisasjon Virke Reiseliv.

– Naturattraksjoner må tilhøre fellesskapet. Virke er kritisk til at en enkelt aktør gis eksklusiv enerett til Nordkapp-platået, sier Astrid Bergmål i Virke Reiseliv.

Næringsorganisasjonen Virke representerer 1300 virksomheter innenfor reiseliv, kultur og opplevelser. Bergmål mener konflikten om Nordkapp viser at regjeringen må ta et større ansvar for hvordan reiselivet bruker fellesskapets naturressurser.

Betaler 80.000, tjener 50 mill.

Rica Eiendom betaler 80.000 kroner i året til Finnmarkseiendommen i festeleie for Nordkapp-platået. Rica leier ut eneretten til Scandic. Nordkapp kommune har gitt Scandic rett til å kreve inn besøksavgift, noe som gir Scandic over 50 millioner kroner i årlige inntekter.

Astrid Bergmål er leder i Virke Reiseliv.
Astrid Bergmål er leder i Virke Reiseliv. (Foto: Hovedorganisasjonen Virke)

– Jeg har stor forståelse for at Scandic ønsker å beholde den særegne fordelen de har fått. Men for utviklingen av norsk reiseliv og hensynet til fri konkurranse er det ikke bra om en enkelt privat aktør i realiteten blir premissleverandør for utviklingen av turistattraksjoner som denne, sier Bergmål.

– Scandic er på ingen måte alene om å tjene penger på Nordkapp. Alle bedrifter som organiserer og selger turer til platået har inntekt, det være seg busselskaper, turoperatører eller cruisebåter. Alle nyter godt av infrastrukturen som Scandic drifter, sier Scandics norgessjef Svein Arild Steen-Mevold.

Nordkapp kommune foreslo i fjor å kjøpe Nordkapp-platået for å få en del av inntektene fra Norges tredje mest besøkte turistattraksjon. Finnmarkseiendommen nektet, og etter flere møter med Scandic foreslo kommunen i vinter å videreføre dagens ordning.

Blir avhengig av Scandic

– Det ser ut til at kommunen opplever et avhengighetsforhold til Scandic, i frykt for å miste skatteinntekter og arbeidsplasser. Situasjonen på Nordkapp bør være et varsko til andre kommuner og politikere om at vi må unngå å havne i lignende situasjoner andre steder i landet, sier Bergmål.

– Scandic er en hjørnestensbedrift i Nordkapp kommune som sikrer helårsarbeidsplasser. At Virke vil rope et varsko mot hjørnestensbedrifter er ganske oppsiktsvekkende, sier Steen-Mevold.

Bergmål mener regjeringen bør lage en plan for utvikling av naturbasert reiseliv som sikrer god utvikling av reiselivsdestinasjonene og bærekraftig bruk av naturressurser.

– Det er rart at vi har en næringsminister som sitter helt stille i båten i denne saken. Situasjonen på Nordkapp viser hva som kan skje når politikere sentralt ikke tar ansvar for reiselivsnæringens bruk av store nasjonale naturattraksjoner, sier Bergmål.

– Bergmål bør huske at vi har lokaldemokrati i Norge, og at politikerne i Nordkapp nå etter tre år med utredninger må få lov til å fatte sin beslutning i fred, sier Steen-Mevold.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har ikke svart på DNs henvendelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.