I juni i fjor kunne DN fortelle at byggetillatelsen endelig var på plass etter nesten ti års planlegging. 1. juli i år skulle byggingen av 222 nye rom på Radisson Hotel Oslo Plaza starte. Og om to år, sommeren 2022, skulle den nye fløyen etter planen åpne.

Da ville Plaza igjen, nå med til sammen 900 hotellrom, være Norges største hotell – en posisjon Petter A. Stordalens Clarion The Hub har hatt siden det åpnet med 810 rom i mars i fjor.

Utvidelsen av Radisson Hotel Oslo Plaza er satt på vent som følge av koronakrisen.
Utvidelsen av Radisson Hotel Oslo Plaza er satt på vent som følge av koronakrisen. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Avventer situasjonen

Men i mars rullet koronapandemien inn over Norge. I likhet med en rekke andre hoteller ble også Oslo Plaza stengt. Det åpnet ikke før 24. juni. I perioden fra mars til og med juli i 2019 hadde hotellet 156 millioner kroner i inntekter.

I samme periode i år er beløpet 22,8 millioner kroner – en omsetningsnedgang på over 85 prosent. Det kommer frem av vedtakene om kontantstøtte fra regjeringens kompensasjonsordning for næringslivet. Ingen andre hoteller har fått mer i kontantstøtte; cirka 40 millioner kroner.

Og nå er utvidelsen av hotellet satt på vent. Det bekrefter hotelleier Lars Wenaas (69) i Wenaasgruppen.

– Byggetillatelsen er på plass, så vi avventer situasjonen og starter bygging når vi føler at det er fornuftig, skriver Wenaas kort i en epost til DN tirsdag morgen.

– Ser ikke særlig bra ut

Tarje Hellebust (60) har vært hotelldirektør på Plaza i 18 år.

– Jeg har aldri opplevd en krise i nærheten av den vår bransje er inne i nå. Og det ser ikke særlig bra ut de nærmeste par årene heller. Vi er kanskje ikke tilbake på 2019-nivå før i 2022-23, sier han.

– En krise av dette omfanget kaster lange skygger. Så er spørsmålet hvor lange de blir. Det er det umulig å si. Når får vi en vaksine? Når kan vi samle flere enn 200 til møter og konferanser? Når vil næringslivet komme ned fra gjerdet og reise som før? Det er helt umulig å spå. Akkurat nå blir det jo flere og flere røde land. Utenlandsmarkedet, som utgjør over 50 prosent av vår omsetning, er tilnærmet borte, sier han.

– Og regjeringens kontantstøtteordning varer kun ut august?

– Ja, men det blir veldig viktig å videreføre ordningen også etter 1. september; ikke bare for oss men for hele næringslivet, sier Hellebust. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.