– Størrelsen har egentlig ikke så mye å si. Men det er likevel noe med det å kunne ta tilbake tronen. Det er litt moro, sier Tarje Hellebust.

I 29 år, siden åpningen i 1990, hvorav 17 år med Hellebust som direktør, var Oslo Plaza ved Oslo S og Vaterlandsparken det største hotellet i Norge. Men så åpnet Petter A. Stordalen og hans Nordic Choice Hotels Clarion Hotel The Hub (tidligere Royal Christiania) i mars i år med 810 rom – vel 130 flere enn hos naboen på Plaza.

Ti års kamp

Lars Wenaas, som eier Radisson Blu Plaza Hotel, har jobbet lenge med utvidelsesplanene og har lansert flere alternativer gjennom årene. Allerede i 2010 lanserte han en plan om et nytt tårn med over 300 rom, noe som ville bety at Plaza ville få over tusen rom. Ti år senere, 1. juli 2020, starter endelig byggingen.

– Hvorfor dette har tatt så lang tid? Tja, det er mange årsaker til det, først og fremst reguleringsplanen for hele området her med plassering av bussterminal og slikt. Det har bidratt til å drøye prosessen veldig, forklarer Tarje Hellebust.

– Det har vært snakk om både utvidelse i høyden og i bredden. Til slutt endte vi opp med et nytt tårn oppe på Sonja Henie-salen som blir relativt begrenset høydemessig sammenlignet med det vi har, forklarer han.

Den nye fløyen får 222 rom og dermed vil Oslo Plaza til sammen få 900 rom når det åpner sommeren 2022 etter to års byggetid.

– Og når vi kommer til 2022 vil også Oslo ha langt mer å by på med både det nye Munchmuseet og Nationalmuseet med gangavstand fra hotellet, sier Hellebust.

Tarje Hellebust på Oslo Plaza legger ikke skjul på at han synes det er litt moro å ta tilbake posisjonen som Norges største fra Petter A. Stordalen.
Tarje Hellebust på Oslo Plaza legger ikke skjul på at han synes det er litt moro å ta tilbake posisjonen som Norges største fra Petter A. Stordalen. (Foto: Mikaela Berg)

Mange nye rom

På relativt kort tid vil hotellkapasiteten i Oslo ha økt med 1600 nye rom med blant andre Stordalen-hotellene The Hub, Amerikalinjen og Clarion i Bjørvika (åpner 1. august) pluss Thons nye i Nydalen. I tillegg kommer både Petter A. Stordalens såkalte nabolagshotell med vel 250 rom ved Solli Plass i 2021 og altså 222 nye på Oslo Plaza året etter.

– Vi er positivt overrasket over hvor godt Oslo har absorbert alle de nye rommene. Vi har merket lite til økt konkurranse, men jeg vil jo anta at særlig hotellene utenfor sentrum har merket det, sier Hellebust som ikke bare vil kunne skryte av å lede Norges største hotell fra 2022. For hotellet får også renovert treningsanlegget i 37. etasje, pool-anlegget og saunaer i 35. etasje samt ny restaurant på toppen, skybar og uteservering vel 100 meter over bakken.

Lars Wenaas, som gjennom Wenaasgruppen eier 26 hoteller med til sammen nær 11.000 rom i en rekke europeiske storbyer, skriver at han er «veldig glad for at vi nå kommer i gang med utvidelsen av Plaza som fortsatt vil være det største hotellet i Norge og blant de ledende hoteller i Oslo. Utvidelsen betyr mye for oss eiere, men også for Oslo som reiselivsdestinasjon».

Hverken Hellebust eller Wenaas vil ut med hva utvidelsen vil koste.

Men hvordan er det for Petter A. Stordalens hotellkjede å miste posisjonen som Norges største?

– Det er bare hyggelig. Vi gratulerer og merker oss at Lars Wenaas har tro på hotellmarkedet i Oslo. Det er sjelden kundene spør etter det største hotellet i byen, men de spør ofte etter det beste. Så vi får bare jobbe hardt for å være nettopp det når de blir ferdige med utbyggingen, sier Nordic Choice-sjef Torgeir Silseth.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi gratulerer og merker oss at Lars Wenaas har tro på hotellmarkedet i Oslo
Torgeir Silseth, Nordic Choice-sjef