– Oslo skal igjen opp i «elitedivisjonen» av norske cruisedestinasjoner, og det skal vi oppnå gjennom et langsiktig og målrettet samarbeid blant annet med Visit Oslo, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen.

Både Geiranger og Bergen har i år satt et tak på hvor mange cruiseskip og passasjerer som får anløpe havnene på de mest hektiske sommerdagene, fordi det rett og slett ikke er plass til flere cruiseturister i høysesongen.

I Oslo er situasjonen en ganske annen:

I toppåret 2011 hadde Oslo 311.000 cruisepassasjerer, men det falt til 170.000 i 2016. De siste par årene har tallet krøpet noe oppover igjen, til 198.000 i 2017 og runder 200.000 i år.

Til sammenligning får den lille turistperlen Geiranger besøk av 360.000 cruiseturister i år og Bergen er den travleste norske cruisehavnen med en prognose for 2018 på nesten 660.000 cruisepassasjerer.

– Oslo skal ikke bli så stor, men vi ønsker å tiltrekke oss de nyeste og mest miljøvennlige cruiseskipene, sier Mathisen.

CO2-utslippene fra cruiseaktiviteten Oslo i fjor var høyere enn de fire foregående årene ifølge en handlingsplan fra Oslo kommune, som også Aftenposten omtalte nylig.

Satser stort

Nå satser Oslo på å øke antallet cruisepassasjerer til hovedstaden. Lykkes man i satsingen, vil dette både sikre Oslo Havn og gi næringslivet i byen betydelig høyere inntekter, påpeker havnedirektøren.

– For 2019 får Oslo en vekst på hele 20 prosent, siden vi har mottatt bookinger av cruiseskip med totalt 240.000 passasjerer. Året etter har vi allerede mottatt bookinger av 200.000 passasjerer, og basert på tidligere år kan vi forvente ytterligere bookinger ut dette året. Et forsiktig anslag for 2020 er derfor 275.000 passasjerer, sier Ingvar M. Mathisen.

Det totale antallet cruisepassasjerer til Norge økte med om lag én million fra 2011 til 2016, og alle andre store cruisehavner enn Oslo har hatt en formidabel vekst.

Tilbake i 2008 hadde Oslo flere cruisepassasjerer enn Bergen, men havnedirektøren understreker at Oslo ikke har noen ambisjon om å ta igjen vestlandsbyen.

Luksus til sjøs

Fredag ettermiddag ankom totalrenoverte «Azamara Pursuit» fra det RCL Cruises-eide Azamara-rederiet Oslo havn – et mindre, luksuriøst skip som passer som godt inn i Oslos nye cruisesatsing. Først senere i august blir skipet offisielt lansert, det skjer i Southampton.

Sammenlignet med «storesøstrene» i Royal Caribbean og Celebrity Cruises, er dette et lite skip med en kapasitet på maksimalt 600 passasjerer.

– Nordmenns interesse for denne typen cruise, konsernets ypperste luksusprodukt, er sterkt stigende, sier Julie Ødegaard (33), RCLs administrerende direktør i Norden.

Ødegaard forteller at veksten av norske passasjerer på seilinger med «Azamara Pursuit» til Australia, Asia og stillehavsdestinasjoner er på 258 prosent i år sammenlignet med i fjor.

Ødegaard har stor sans for strategien til Oslo Havn, at den vil satse på de nyeste og mest miljøvennlige cruiseskipene.

Hun sier Royal Caribbean Cruises Ltd., som er verdens nest største cruiserederi, i mange år har jobbet med å redusere miljøavtrykket.

Venter inntekter på 172 millioner

Oslos havnedirektør Ingvar M. Mathisen peker på at økningen i cruisetrafikken til Oslo vil gi store ringvirkninger for næringslivet i byen. Den seneste undersøkelsen som Innovasjon Norge har gjort på cruiseturisters forbruk, viste at de i gjennomsnitt brukte 860 kroner per person per ilandstigning.

– For Oslo representerer derfor årets cirka 200.000 passasjerer rundt 172 millioner kroner i inntekter for byen, sier han.

Har tro på Oslo-vekst

Tor Johan Pedersen, som er fagspesialist på cruise i Innovasjon Norge, tror alt ligger til rette for cruisevekst i Oslo de neste årene – så lenge man satser målrettet.

– Oslo har potensial til å tiltrekke seg mange flere cruiseturister, men jeg har inntrykk av at cruisesatsingen i Oslo har ligget brakk noen år. Dét kan nok være en av årsakene til at cruiseskipene har sviktet Oslo havn, sier han.

Endringer i seilingsmønstre som kom i 2015 kan også ha bidratt til at cruisetrafikken gikk ned i Oslo, tror han.

– Dessuten har Fjord-Norge vært en region med kraftig turistvekst og Baltikum har også hatt vekst. Det ser ut til at Oslo er blitt litt lidende midt imellom.

Havnedirektør Ingvar M. Mathisen sier årsakene til den kraftige nedgangen fra 2011 til 2016 er sammensatte.(Vilkår)

– Når de kommer i land og lurer på hvor høyt over havet de er
Turistsjef i Geiranger Ove Skylstad forteller hva som kjennetegner bobilturisten og cruiseturisten.
02:06
Publisert: