– Vi passer på å holde de nære restaurantene i gang, og bruker mer penger ute enn det vi har gjort før. Det er ikke noe liv uten å ha noen steder å møtes. Å møtes hjemme hele tiden er ikke det samme som å gå ut, sier Mette Kalager (53).

Hun er professor i medisin ved Universitetet i Oslo og har forsket på smitteverntiltakene myndighetene har innført. Lørdag formiddag nyter hun imidlertid en frisk salat og nybakt focaccia på Villa Paradiso på Grünerløkka sammen med sin mor, designeren Marit Eken Kalager (71). De er ikke alene.

Tall som DNB har hentet ut for DN viser at omsetningen for alle restauranter naturlig nok har tatt seg kraftig opp etter gjenåpningen – og spesielt i Oslo.

Riktig nok er omsetningen for bransjen i hovedstaden 27 prosent lavere hittil i år sammenlignet med i fjor. Men i forrige uke – da finværet virkelig slo til – var omsetningen helt oppe på samme nivå som i 2019.

Marit Eken Kalager bor på Grünerløkka, men det er første gang hun er på Villa Paradiso siden regjeringens ekstreme smitteverntiltak ble innført.

– Det er deilig. Restaurantene her i Grüners gate har gjort det veldig hyggelig. De desinfiserer hendene våre når vi kommer. Vi får ikke lov til å ta i menyen, men må gå inn på nettet, og man kan være maks tre eller fire på samme bord.

– Så du føler deg trygg på å ikke bli smittet?

– Her er det god plass. Det er ikke noe å være redd for, sier hun.

Gavepakke til bransjen

Kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv synes det er kjempebra at folk ønsker å gå ut igjen og bruke penger på restaurant og uteliv.

– Smittefrykten er avtagende og man stoler på at restaurantene tar smittevernreglene på største alvor, sier hun.

Habberstad sier at finværet kom som en gavepakke til en hardt rammet bransje, og at man endelig kunne ta igjen litt på omsetningen.

Men hun understreker at restaurant- og utelivsbransjen fortsatt sliter tungt.

– Ja, vi ser en forsiktig optimisme nå. Men man må huske på at denne etterlengtede oppturen kommer etter flere måneder med fravær av omsetning. Og gjenåpningen har kostet mye i form av smitteverntiltak, sier Habberstad, som opplyser at mange fortsatt går for halv maskin.

Fortsatt konkursfare

Ine Oftedahl, som er direktør for datatransformasjon i DNB, mener den positive trenden i Oslo er en kombinasjon av fint vær og høye temperaturer, at smittefrykten er på vei ned, og at Oslo har en yngre kundegruppe enn de andre byene.

– Men vi vet at mange restauranter har satset tungt på takeaway de siste månedene, og denne omsetningen omfatter også takeaway-mat, så vi vet jo ikke hvor mye av omsetningen som er faktiske restaurantbesøk, forklarer Oftedahl.

Over 100 restauranter har gått konkurs siden Norge «stengte», ifølge tall fra Brønnøysundregistrene. Og fortsatt står mange på kanten av stupet, sier Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

– En spørreundersøkelse vi nylig gjorde blant reiselivsbedriftene, som også inkluderer serveringssteder, viste at 40 prosent står i reell fare for å gå konkurs. Restaurantbransjen har lave marginer, vi vet at driftsmarginen i gjennomsnitt er to prosent, derfor kom godværet nå i juni veldig godt med, sier hun.

Så lenge smittetallene holder seg nede og samfunnet åpner mer og mer opp, håper Habberstad at bransjen nærmer seg den nye normalen.

– Alt blir ikke helt som før, det skal fortsatt holdes avstand og være fullt fokus på hygiene og renhold, men er det noen som er flinke til dette, så er det serveringsbransjen. Og så er vi naturligvis også veldig glade for at Oslo utvider skjenketidene fra neste uke av, sier hun.

Mister halve omsetningen

Hvis man ser på den rene restaurantomsetningen så er dette tall administrerende direktør Gjøran Sæther i Fursetgruppen kjenner seg igjen i.

– De siste ukene har vært veldig bra. Det er fordi vi har store uteserveringer og vært ekstremt heldig med været, sier Sæther.

Selskapet sitter på eiersiden og driver 17 restauranter i Oslo blant annet Maaemo, Grand Café og Ekebergsrestauranten.

Gjøran Sæther er administrerende direktør i Fursetgruppen.
Gjøran Sæther er administrerende direktør i Fursetgruppen. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– Det er veldig hyggelig at folk bruker oss, men vi har fortsatt fravær av bryllup, sommerfester og andre arrangementer. DNB måler at kortbruken er på nivå med året før, men våre arrangementer betales vanligvis med faktura. Derfor blir omsetningen juni i år kun 40–50 prosent av fjoråret, sier Sæther.

Han er ikke redd for at noen av restaurantene selskapet driver skal gå konkurs, men forteller at situasjonen er vanskelig.

– Det er absolutt kritisk for oss. Vi har en meters-grensen og maks 200 gjester. Mange har utsatt arrangementene sine og vi vet ikke hvordan høsten blir. De store bookingene har forsvunnet, sier han.

Utvider skjenketiden

Fra mandag kan Oslos utesteder igjen holde åpent til klokken 03.30 og skjenke til klokken 03.00. Oslo har vært én av svært få kommuner som av smittevernhensyn har hatt innskrenkede skjenketider.

– Dette har vi etterlyst lenge, for dette vil bidra til at disse bedriftene kan få økt omsetning, og flere kan komme tilbake på jobb, sier Merete Habberstad, som legger til at det er bedre å utvide åpningstidene i stedet for at folk klumper seg sammen i parker, på Sørenga eller på trange balkonger etter at utestedene stenger.

Salget etter midnatt, spesielt fredag og lørdag, står normalt for en betydelig del av omsetningen i denne bransjen, og å få utvidet skjenketiden vil for mange være avgjørende for å få tilbake lønnsomheten i denne bransjen, påpeker hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.