Peter Wiederstrøm, som på vegne av selskapet Benchmarking Alliance analyserer hotelltallene fra de største byene hver måned, har denne gangen tatt ut tall som kun omfatter perioden fra sist fredag, da pilotstreiken startet, til og med 1. mai og sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

– Med mange hundre kansellerte SAS-flyvninger, skulle man tro at det ble negative konsekvenser for hotellene. Men tallene viser så langt ikke noe bredt fall. Men det er store sprik, sier Wiederstrøm.

Ufrivillig hotellopphold?

Tallene viser at losjiinntekten per tilgjengelige rom, det som i bransjen omtales som revpar, faktisk har gått opp på steder som Tromsø, Stavanger og på Gardermoen. I Bergen er tallene uforandret, mens revpar er ned 20 prosent i Oslo – mest av alt på grunn av mange flere tilgjengelige hotellrom enn på samme tid i fjor.

– Det er flere mulige årsaker til at utviklingen ikke er så svak som en kanskje kunne vente. For det første har streiken kommet på et gunstig tidspunkt for hotellene – før sommersesongen kommer i gang. Dessuten ser det ut til at gjestene i stor grad finner alternativ transport. Og så melder bransjen også at alle kanselleringene fører til at noen gjester på reise får seg et litt ufrivillig ekstraopphold, sier han.

– Det er også utfordrende å sammenligne i år med i fjor ettersom man jo ikke vet hvordan tallene hadde blitt uten en streik. Men alle jeg har snakket med, er klare på at de negative konsekvensene vil bli mye større i dagene som kommer dersom streiken fortsetter.

Mistet mange gjester

Poul-Henrik Remmer på Scandic Ishavshotellet i Tromsø sier sist helg ble god for hotellet takket være mye lokal trafikk. Men fra mandag denne uken ble det verre.

– Uten streiken ville vi hatt fullt hotell disse dagene. Vi snakker om at vi mistet 50 rom per dag fra mandag, så det er betydelig, sier direktøren for hotellet med 214 rom.

– Men tallene fra Benchmarking Alliance viser at revpar i Tromsø økte med hele 50 prosent disse dagene?

– Det har nok snarere sin forklaring i at den tilsvarende perioden i fjor var svak. Så uten streiken ville vi hatt en revpar-økning på betydelig mer enn 50 prosent, sier han.

– Har dere mange gjester som ufrivillig har måttet bo på hotellet lenger fordi de ikke har fått plass på fly hjem?

– Vi hadde noen her som ikke kom seg til Svalbard og som dermed ble hos oss, men den effekten er marginal, mener han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.