– Det er rett og slett drømmetall i Tromsø, sier hotellrådgiver Peter Wiederstrøm, som hver måned analyserer storbytallene fra Benchmarking Alliance.

I januar oppnådde Tromsø-hotellene en gjennomsnittlig losjiinntekt fratrukket frokost og moms, såkalt revpar, på 1079 kroner hver natt. Det er hele 76 prosent høyere enn nummer to på listen: Gardermoen.

– Det er nok første gang en norsk storby har oppnådd revpar på over 1000 kroner natten i januar, sier Wiederstrøm.

Tallene viser at gjennomsnittlig rompris uten frokost og moms fra januar i fjor har økt med 126 kroner til 1261 kroner. Inkludert frokost og moms betyr det at et hotellrom i Tromsø i gjennomsnitt kostet over 1500 kroner i januar. 85,5 prosent av alle rommene ble leid ut hver natt.

– Ser vi over tid, har beleggutviklingen i Tromsø i januar vært strålende: fra under 58 prosent for ti år siden til 85,5 prosent i år, sier Wiederstrøm.

Priser seg ut?

Reiselivssjef Chris Hudson i Tromsø sier prisøkningen særlig skyldes at hotellene oppnår høyere priser fra turistene.

– Det er veldig bra. Vi har nesten 50 prosent bedre tall enn våre nærmeste konkurrenter. Men blir det for dyrt, drar folk kanskje andre steder. Kanskje vi priser oss ut av markedet. Det er en balansegang å ta riktig pris uten å bli for dyre. Så vi må tenke langsiktig, sier Hudson.

Om vinteren har hotellene i Tromsø nær 100 prosent belegg alle dager unntatt søndag og mandag. Utbyggere har søkt Tromsø kommune om å bygge syv nye hoteller de nærmeste fem årene. Men de første rommene står ikke ferdig før neste sommer.

– Vi trenger flere hoteller i Tromsø og mer kapasitet i høysesongen. Nå tar Airbnb unna flaskehalsen på vinteren, men vi kan ikke basere oss på det. Vi må få bygget både flere hoteller og campingplasser. Når vi får økt kapasitet, vil trolig prisene i Tromsø regulere seg ned igjen. Men det blir nok først om et par år, mener han.

Samling i bunn

I januar i fjor hadde hotellene i Kristiansand 1207 rom. På vårparten åpnet Thon Hotel Parken med vel 180 rom. Kort tid deretter åpnet Radisson Blu Caledonien 147 rom etter totalrenovering. Dermed har byen nå 1538 rom å fylle. Og det går heller dårlig.

Kristiansand ligger helt på bunnen av storbyene med en losjiinntekt per rom på kun 267 kroner natten. Det er en fjerdedel av hva hotellene i Tromsø oppnådde. Og i gjennomsnitt sto to av tre hotellrom tomme hver eneste natt i januar.

– Kontrastene til Tromsø kunne ikke vært større, mener Peter Wiederstrøm.

– Det vi ser i Kristiansand nå kan minne om det vi så i Stavanger for noen år siden. For ikke bare er romkapasiteten steget kraftig; man har også fått en etterspørselsnedgang rett i fleisen, sier han.

Hotelldirektør Erik Riis Jacobsen ved Radisson Blu Caledonien Hotel i Kristiansand sier det har gått fra vondt til verre i lavsesongen på vinteren grunnet både flere hotellrom og færre gjester.
Hotelldirektør Erik Riis Jacobsen ved Radisson Blu Caledonien Hotel i Kristiansand sier det har gått fra vondt til verre i lavsesongen på vinteren grunnet både flere hotellrom og færre gjester. (Foto: Tomm W. Christiansen)

– Ja, det har gått fra vondt til verre for Kristiansand i lavsesong, erkjenner Erik Riis Jacobsen, direktør på Radisson Blu Caledonien Hotel.

– Det er også bakgrunnen for at hotellbransjen og kommunen nå satser betydelige midler for å trekke flere møter, konferanser og kongresser til Kristiansand. Vi i bransjen har ikke vært flinke nok til å jobbe sammen nasjonalt, noe som er en forutsetning for å få opp belegg og priser, sier han.

Slik svarer hotelldirektøren på kritikken dn+

– Det er ikke noen quick fix. Dette vil ta tid. Andre byer har fått det til, legger han til og viser til Stavanger som økte antall solgte rom med nesten 20 prosent sammenlignet med januar i fjor. Revpar økte med solide 22 prosent og belegget økte fra under 40 til vel 46 prosent.

– Eneste trøst for kristiansandshotellene er vel at prisen per rom ut til kundene kun sank med to prosent i januar?

– Ja, heldigvis har vi unngått priskrig. Det handler vel mest om at prisene nå er såpass lave at det er lite å gå på. Dessuten erkjenner nok alle at det ikke hjelper noe å skru ned prisene; det kommer ikke flere til Kristiansand av den grunn, sier Riis Jacobsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det ble jo voldsom ballade, sier kongen om gaven. Så skjedde dette
Kong Harald har ledet norske næringslivsdelegasjoner rundt om i verden. Som takk for hjelpen fikk han en seilbåt i 50-årsgave.
03:19
Publisert: