– Det bookes ikke noe nytt og folk holder seg hjemme. Det er få fly som går og landet vårt er tilnærmet stengt. Det kommer ingen utlendinger og vi får ikke lov til å arrangere konferanser. Da står vi kun igjen med noen få forretningsfolk som risikerer å havne i karantene når de kommer hjem dersom de reiser eksempelvis tur-retur Tromsø-Oslo. Så nå gjelder det bare å bite seg fast, sier Torgeir Silseth, administrerende direktør i Nordic Choice Hotels.

Ikke penger til leie

Mandag gikk Petter A. Stordalens hotellkjede Nordic Choice til permitteringer både på hovedkontoret i Oslo og på en rekke hoteller.

Thon Hotel Rosenkrantz i Oslo har helt siden åpningen i 2014 vært blant de to-tre best likte hotellene på nettstedet Tripadvisor.com. Nå har det havnet på den stadig større listen over hoteller som er stengt.
Thon Hotel Rosenkrantz i Oslo har helt siden åpningen i 2014 vært blant de to-tre best likte hotellene på nettstedet Tripadvisor.com. Nå har det havnet på den stadig større listen over hoteller som er stengt. (Foto: DN)

– Det er en trist dag. Heldigvis har det kommet noen gode nyheter for de permitterte i Norge og Sverige der de får beholde full lønn de første ukene. Det er veldig bra at vi sammen med bransjen har fått gjennomslag for det. Sverige har innført utsettelse av innbetaling av offentlige avgifter og fått på plass en permisjonslignende ordning de ikke har hatt før. Men ellers er det svart hav.

– Hva innebærer det for dere?

– Det betyr blant annet at vi må inn i dialog med hotelleierne for å få på plass løsninger for leieforpliktelsene. Vi er jo førstelinjen i denne økonomiske tsunamien, og når vi ikke har gjester som legger igjen penger i vår kasse, kan vi heller ikke betale leie som før, sier han.

Nær 400 ansatte

Nordic Choice har foreløpig ikke stengt noen hoteller som drives i egen regi, men noen franchisehoteller er stengt. Det er også spahotellene Farris Bad og Son.

– Vi støtter helhjertet opp om denne nordiske dugnaden for å bremse smitten. Men konsekvensen er altså at folk slutter å komme til hotellene våre. Da er vi nødt til å forberede oss på at det blir verre og vil vare lenge. I første omgang har vi permittert 3000 totalt i hotellsystemet vår i Norden, sier Silseth.

Norwegian kansellerer 85 prosent av alle flyvninger og permitterer 7.300 ansatte

Morten Thorvaldsen, administrerende direktør i Thon Hotels, har valgt å stenge hotellene Rosenkrantz, Gardermoen, Triaden og Gyldenløve i Oslo.

– Inntil videre holder vi ganske mange hoteller åpne, så må vi bare se an dette videre.

– Hvor mange har dere permittert?

– Så langt er det snakk om rundt 900. Dessverre ser ikke situasjonen ut til å bli kortvarig, og vi kan jo ikke holde hoteller med 150–200 rom åpne om det vare kommer et par gjester.

– Er det der vi er nå; med belegg langt under ti prosent?

– Ja, for de fleste hotellene er vi der, sier Thorvaldsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.