I 2019 testet DN 21 norske hoteller. Det har mildt sagt vært en blandet fornøyelse.

Hår, støv og skitt

Med kun 12 poeng av 30 mulige havnet Petter A. Stordalens Clarion Collection Hotel Bastion i Oslo helt på bunnen.

Enorme mengder støv, hår og skitt på Clarion Collection Hotel Bastion i Oslo.
Enorme mengder støv, hår og skitt på Clarion Collection Hotel Bastion i Oslo. (Foto: DN)

«På toalettet ligger et sort hår så iøynefallende at renholderen umulig kan ha unngått å se det. Og bak selve toalettet er det enda mer skitt, støv og hår og vasken har tydelige gule merker etter tidligere gjesters sigaretter. Men det blir verre, mye verre, når dobbeltsengen flyttes ut fra veggen. For langs veggen bak sengen er det et tykt lag med støv og hår fra tidligere gjester – og en godt brukt snus. Det er så ille at denne testeren er på nippet til å be om et nytt rom til tross for at DNs policy er å teste det tildelte rommet nærmest uansett hvor ille det er,» skrev DNs tester i anmeldelsen som førte til intern oppvask, bokstavelig talt.

Også det lille kjedeløse hotellet Myhregaarden i Stavanger fikk kun 12 poeng. «Myhregaarden selger seg inn som Stavangers mest særegne hotell. Det mest særegne ved dette hotellet er støv, skitt og mangel på vedlikehold,» skrev DN og mente «frokostsalen minner mest av alt om et venterom på en fergekai».

Dusjen på Comfort Hotel Børsparken.
Dusjen på Comfort Hotel Børsparken. (Foto: DN)

Comfort Hotel Børsparken, også det drevet av Petter A. Stordalens Nordic Choice-kjede, gjorde det ikke nevneverdig bedre med 13 poeng. Nedslitt og åpenbart overmodent for totalrenovering, mente DNs tester og slo fast at «her tyner tydeligvis Stordalen & Co. ut siste dråpen av den halvråtne sitronen», hvorpå Stordalen kunne annonsere at hotellet like ved Oslo Børs i Oslo nå endelig blir pusset opp.

Strålende nykommere

Men Petter A. Stordalen driver også ett av de fire hotellene som havnet helt på topp med 28 poeng, nemlig Amerikalinjen som åpnet på Jernbanetorget i Oslo i mars.

Super beliggenhet, deilig rom og ikke minst en flott frokost på Stordalens nye hotell Amerikalinjen i Oslo.
Super beliggenhet, deilig rom og ikke minst en flott frokost på Stordalens nye hotell Amerikalinjen i Oslo. (Foto: DN)

Odd Reitans totalrenoverte Britannia i Trondheim, som åpnet på forsommeren, ble også applaudert av DNs tester som slo fast at hotellet «kjemper om å være best i landet». Hotellet serverte i tillegg en bedre frokost enn Scandic Nidelven, hotellet som 12 av de siste 13 årene har vunnet den nasjonale hotellfrokostkonkurransen.

Odd Reitan har totalrenovert Britannia Trondheim for 1,2 milliarder kroner.
Odd Reitan har totalrenovert Britannia Trondheim for 1,2 milliarder kroner. (Foto: DN)

Ytterligere to hoteller som begge åpnet i Bergen i 2018, nemlig totalrenoverte Hotel Norge by Scandic på Torgallmenningen og boutiquehotellet Opus XVI like ved Fisketorget, fikk 28 poeng.

Foajeen på Hotel Norge i Bergen.
Foajeen på Hotel Norge i Bergen. (Foto: DN)

DNs tester slo fast at Hotel Norge-eierne Geir Hove og Glastad-familien samt leietager Scandic-kjeden har truffet blink. «Hotel Norge er blitt et hotell i den absolutte norgestoppen. Allerede like innenfor dørene får man følelsen av å være i en eller annen kontinental storby, med funky musikk fra dj-en og en kul bar der hippe bergensere og tilreisende kan nyte en drink, champagne eller småretter. Derfra går det videre oppover den lange rulletrappen, slik man finner på hotellene på Manhattan, til det store resepsjonsområdet. Der er det velur, messing, tre og en stor sol som gir assosiasjoner til Simba og «Løvenes Konge».»

Opus XVI leverer luksuskvalitet i det gamle Banco Rotto-lokalet i Bergen.
Opus XVI leverer luksuskvalitet i det gamle Banco Rotto-lokalet i Bergen. (Foto: Paul S. Amundsen)

Og på Opus XVI, oppkalt etter Edward Griegs kjente klaverkonsert i a-moll, var «søvnkvaliteten på topp med herlige passe myke madrasser, deilig sengetøy og støyisolerte rom. Til tross for den sentrale beliggenheten, er det null støy om natten. Gullende rent er det også, fra gulv til tak, og i enhver krik og krok», skrev testeren og skrøt av frokosten. «I tillegg til å forsyne deg grovt fra en rikholdig fargerik buffet bestående av et solid utvalg kalde fiske- og skalldyrretter, brød, ost, annet pålegg og en egen liten buffet bugnende av fersk frukt, friske bær, juicer og smoothier, kan du bestille en varmrett fra egen à la carte meny som er inkludert i frokosten.»

Så skal det legges til at ikke alle de antatt beste, eller for den saks skyld dårligste, hotellene i Norge testes av DN hvert år. Eksempelvis er hverken Continental, Olav Thons Rosenkrantz eller Stordalens The Thief i Oslo, som ofte regnes blant Norges beste, testet i 2019.

Da Dagens Næringslivs hotelltester utføres anonymt, er det ingen byline på denne saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.