– Se nå her da! Det er helt rått! Det er håndverkskunst på sitt beste!

I kjent Petter Stordalen-stil viser han frem det nye storhotellet på Solli Plass der Oslo Lysverker i sin tid hadde sitt hovedkontor. Fem år etter prosjektstart åpner de 231 rommene torsdag denne uken

– Det er blitt et hotell du aldri har sett maken til. Vi tar deg tilbake til 1930-tallet, til The Great Gatsby. Det er et prosjekt vi gjennomfører med hjertet. Uten kalkulator. Og nei, det blir neppe lønnsomt med det første, sier han og skrever over malerkoster og en av de over 300 håndverkere som holder på å legge siste hånd på verket.

– Det har du sagt før?

– Ja, jeg sa det da vi åpnet Amerikalinjen på Jernbanetorget. Det er nå lønnsomt. Og da jeg åpnet Villa Copenhagen midt under pandemien sa jeg vel at det ikke kom til å bli lønnsomt i min levetid. Men der tok jeg feil. Det er også lønnsomt.

– Og Sommerro koster hvor mye?

– Jeg vil helst ikke snakke for høyt om det. Men det passerer 2,5 milliarder kroner med god margin.

Det er trolig norgesrekord med en pris per rom på godt over ti millioner kroner for hotellet som eies 50/50 av Aspelin Ramm og Strawberry Brothers, eiendomsselskapet Stordalen eier sammen med Varner-familien.

Håndverkerne i sving i restauranten i toppetasjen på Sommerro Hotell dagen før åpning.
Håndverkerne i sving i restauranten i toppetasjen på Sommerro Hotell dagen før åpning. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Ketchupeffekt i Oslo

Og Sommerro åpner i et sterkt hotellmarked. Siden påske har både belegg og priser gått til himmels. Tall fra Benchmarking Alliance viser at losjiinntekten per rom for Oslo-hotellene i august var på 1143 kroner, mer enn en dobling fra i fjor og 17 prosent over forrige normalår i 2019. Belegget passerte 80 prosent.

– Vanligvis kommenterer jeg ikke enkelthoteller, men akkurat når det gjelder Sommerro gjør jeg gjerne et unntak. For sjelden har jeg vært så glad over å lese om et hotellprosjekt som da nyheten om Sommerro kom. Selv om jeg neppe er i målgruppen kundemessig, tror jeg dette anlegget er innertier med tanke på plassering og konsept, sier hotellrådgiveren Peter Wiederstrøm, som hver måned analyserer hotelltallene i storbyene for Benchmarking Alliance.

- Se nå her da! Det er helt rått! Det er håndverkskunst på sitt beste, mener Stordalen.
- Se nå her da! Det er helt rått! Det er håndverkskunst på sitt beste, mener Stordalen. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Vi lever i en urolig verden. Hvordan 2023 blir er det umulig å si noe om. Vi ser vel at forretningsmarkedet ikke har kommet helt tilbake etter pandemien. Samtidig er privatmarkedet sterkere enn noen gang. Og kurs- og konferanse har også løsnet skikkelig. Folk vil møtes igjen. Det holder ikke med møter på teams og zoom, sier han.

Betaler tilbake

Hotellkjeden hans, Nordic Choice, tapte rundt tre milliarder kroner i 2020 og 2021. Stordalen måtte selge unna både hotelleiendommer og andre finansielle plasseringer. Samtidig fikk hotellkonsernet over en halv milliard kroner i koronastøtte fra staten gjennom pandemien.

Hele Stordalen-familien er engasjert i åpningen av det nye hotellet, både sønnene Henrik og  Jakob og datter Emilie, som her får en klem av pappa.
Hele Stordalen-familien er engasjert i åpningen av det nye hotellet, både sønnene Henrik og Jakob og datter Emilie, som her får en klem av pappa. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Vi tapte på det verste 300 millioner kroner i måneden. Finansielt står vi sterkere enn noen gang. Den eneste eksterne finansieringen vi trengte da pandemien brøt ut var en milliard som jeg lånte fra DNB. Når jeg fredag møter toppsjef Kjerstin Braathen og konserndirektør Harald Serck Hanssen skal jeg fortelle dem at den milliarden betaler jeg nå tilbake. Og så skal jeg takke for hjelpen. Vi trekker heller ikke en krone på kassakreditten.

– Det går såpass bra å drive hotellene dine nå?

– Ja, og jeg har virkelig fått lære hvor viktig det er å ha en bank der staten er medeier. Mange er kritiske til det, men jeg kommer til å kjempe for at det statlige eierskapet fortsetter. For det er langt mer usikkert om en storbank med utenlandske eiere ville vært like opptatt av å støtte norske virksomheter som DNB har vært gjennom pandemien. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den restaurerte lampen i trappeløpet er fra da Oslo Lysverkers hovedkontor ble bygget i 1931.
Den restaurerte lampen i trappeløpet er fra da Oslo Lysverkers hovedkontor ble bygget i 1931. (Foto: Øyvind Elvsborg)
Den tidligere ekspedisjonshallen med nedsenket bar midt i lokalet og maleriet av Per Krogh i bakgrunnen.
Den tidligere ekspedisjonshallen med nedsenket bar midt i lokalet og maleriet av Per Krogh i bakgrunnen. (Foto: Øyvind Elvsborg)
Bygget som nå huser Sommerro Hotell var opprinnelig hovedkontoret til Oslo Lysverker og ble tegnet av arkitektduoen Andreas Bjercke og Georg Eliassen.
Bygget som nå huser Sommerro Hotell var opprinnelig hovedkontoret til Oslo Lysverker og ble tegnet av arkitektduoen Andreas Bjercke og Georg Eliassen. (Foto: Øyvind Elvsborg)
Fra toppetasjen får gjestene panoramautsikt over Oslo, og Petter Stordalen kan se helt hjem til Bygdøy.
Fra toppetasjen får gjestene panoramautsikt over Oslo, og Petter Stordalen kan se helt hjem til Bygdøy. (Foto: Øyvind Elvsborg)