– En slik mulighet får jeg bare en gang i livet, sa Petter Stordalen da han møtte pressen etter oppkjøpet av Ving.

Selv har han ikke vært på chartertur siden pakketuren til Mallorca i 1982, men har likevel hatt et forhold til Ving.

Petter Stordalen og kosernsjef Magnus Wikner (til høyre) med ansatte og maskotene Bernie og Lollo etter å ha presentert overtagelsen av Ving for presse og ansatte.
Petter Stordalen og kosernsjef Magnus Wikner (til høyre) med ansatte og maskotene Bernie og Lollo etter å ha presentert overtagelsen av Ving for presse og ansatte. (Foto: Gunnar Lier)

Oppkjøpet av Ving ble internt kalt «operasjon Bernie» oppkalt etter charterselskapets maskot. Han fikk selv en real bamseklem av Bernie foran selskapets ansatte.

– Bernie er denne bransjens Kaptein Sabeltann, sier Stordalen.

– Hva koster det å kjøpe dette? ville en av de ansatte vite.

– Noen vil si det var altfor dyrt.

Selv var han lite interessert i å snakke om penger.

– Her tenker man ikke med kalkulatoren. Når en slik mulighet for å ta over en markedsleder i reiselivsbransjen dukker opp, slår man bare til. Det viktigste var å sikre hele Ving.

Blar opp seks milliarder

Den nordiske delen av det konkursrammede Thomas Cook-konsernet kostet den nye eierkonstellasjonen totalt seks milliarder. Kjøpesummen utgjør en del av denne summen, mens resten er forpliktelser garantier, egenkapital og lån.

Choice-eieren mener Ving skiller seg ut med måten de har organisert reisene på.

– Jeg går inn i et selskap med 15 milliarder i omsetning og flyr til 400 destinasjoner i 50 land. De er den fremste onlinevirksomheten med en nettandel på 85 prosent. I dette selskapet er det lenge siden man gikk fra butikker til netthandel.

I pakken som den nye eierkonstellasjonen kjøper inngår både hoteller, et flyselskap og merkevarer som Ving, Spies, Tjæreborg og Globetrotter.

Med på kjøpet er 12 fly og 1200 hotellavtaler. De fleste hotellene som benyttes i chartervirksomheten er leaset, men en kjerne hoteller utgjør ryggraden i chartervirksomheten.

Ikke ukjente med reiseliv

Stordalens Strawberry og Altor får begge en eierandel på 40 prosent. Det engelske fondet TDR Capital får en eierandel på 20 prosent.

Bare noen timer før pressekonferansen gjorde Thomas Cook Airlines’ avgang DK1784 seg klar på Arlanda. Den store Airbus-maskinen skal i retning Gran Canaria, som i en årrekke har vært ett av de store reisemålene til chartergiganten.

Til tross for konkursen, har den nordiske virksomheten holdt hjulene i gang etter et kort opphold.

Takker DNB

Like etter konkursen valgte DNB å ta et tap på én milliard kroner. Den norske banken har vært sentral for å stable den nye løsningen på beina.

Vings konsernsjef mener det aldri hadde gått uten DNBs velvilje.

– En ekstra takk til DNB. Uten deres hjelp hadde ikke dette vært mulig, sier Vings konsernsjef Magnus Wikner.

Han beskriver en svært komplisert prosess der 25 interessenter etterhvert ble redusert til en

– Det har gått fort, bare drøye fire uker. Allerede dagen etter startet vi med å stabilisere driften for å få alt til å gå videre. Parallelt satte vi i gang denne prosessen med å få videreført Thomas Cook Northern Europe.

En rekke mulig kjøpere har versert på ryktebørsen de siste ukene.

Her gjør Stordalen entré i gul piquet-trøye da de nye eierne ble kjent onsdag
Petter Stordalen og to oppkjøpsfond kjøper opp hele chartervirksomheten til Thomas Cook i Norden.
05:23
Publisert:

– Det har vært flere parametre som måtte stemme. En ting var tidsrammen, en annen ting var strategien, å oppfylle forpliktelser og konnkurranselovgivningen i tillegg til å ha det beste budet selvsagt.

Mye følelser

Stordalen ble møtt av trampeklapp fra de ansatte ved Vings hovedkontor i Stockholm.

– For en dag. Jeg tror nesten ingen andre har opplevd noe sånt når de går inn i et nytt selskap. Mange av dem jeg har møtt i denne prosessen har jobbet i Ving hele livet. Jeg får klemmer, og jeg synes det er helt fantastisk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Petter Stordalens privatfly tar av hver 70. time
Video fra Dagens Næringsliv
01:48
Publisert: