– De har vært et fantastisk par, som har støttet og peppet hverandre. Det er trist at de nå går fra hverandre, men jeg håper de kan fortsette å jobbe sammen.

Det sier forretningspartner Sune Nordgren (71) til DN etter nyheten om at Petter Stordalen (56) og Gunhild Stordalen (40) går fra hverandre kom søndag.

Nordgren har jobbet tett med både Gunhild og Petter Stordalen. Han er blant annet Petters kunstrådgiver og har vært sterkt delaktig i oppbyggingen av Stordalens kunstsamling. Ifølge Finansavisen har Stordalen handlet kunst for 400 millioner kroner, og en stor del av dette står Nordgren bak.

Svensken sitter i styret til Strawberry Art & Design as sammen med de to, og i styret i Stordalen Foundation, som ledes av Gunhild Stordalen.

– De har mye som gjenstår å gjøre, og de har mye å bidra med, sier Nordgren, og sikter til parets arbeid med Stordalen Foundation.

Samarbeider om stiftelse

Paret grunnla fondet Stordalen Foundation i 2011, som blant annet står bak Gunnhilds kjente stiftelse Eat. Stiftelsen har som mål å skape en mer bærekraftig utvikling, og jobber for å få politikere, næringsliv og akademia til å samarbeide for en sunnere og mer bærekraftig matindustri. Gunhild Stordalen er styreleder, mens både Petter Stordalen og de tre barna han har fra et tidligere forhold, Emilie (27), Henrik (25) og Jakob A. Stordalen (22), sitter i styret.

Kunstrådgiver Sune Nordgren (til venstre) sitter i flere styrer sammen med både Gunhild og Petter Stordalen. Her fra en hotellåpning i Kristiansand i 2011.
Kunstrådgiver Sune Nordgren (til venstre) sitter i flere styrer sammen med både Gunhild og Petter Stordalen. Her fra en hotellåpning i Kristiansand i 2011. (Foto: Anders Martinsen)

Stordalen Foundation var Petters morgengave til Gunhild etter bryllupet i 2010. Stiftelsen ble opprettet med en grunnkapital på to millioner kroner, som kom fra Petters investeringsselskap Home Invest.

Gunhild Stordalen er også styremedlem i Strawberry Art & Design as, hvor Petter Stordalen er daglig leder og styreleder.

Det er ikke klart hvordan paret vil jobbe sammen etter bruddet.

– Vi har hatt fjorten fantastiske år sammen. Vi har stått side om side i ekstreme opp- og nedturer, som gjør at vi alltid vil ha et helt unikt forhold. Men vi har begge jobbprosjekter som har gjort at vi har sett mindre til hverandre. Vi har sammen funnet ut at vi ønsker tid til å gjøre det vi brenner for hver for oss. Vi er fortsatt hverandres beste venner og støttespillere, skrev Gunhild Stordalen i en pressemelding søndag.

DN har vært i kontakt med pressekontakt Ida Holen i Choice mandag. Hun opplyser om at paret ikke ønsker å komme med videre kommentarer, utover det som står i pressemelding som ble sendt ut søndag.

Halvert formuen på to år

Petter Stordalen har bygget seg opp en solid formue som hotellkongen bak Nordic Choice hotels. Stordalen er grunnlegger av investeringsselskapet Strawberry, som består av hotellkjeden Nordic Choice Hotels, Strawberry Properties og Strawberry Capital.

Gjennom Strawberry eier han også blant annet forlaget Strawberry Publishing og 50 prosent av pr-byrået Storm Communications, hvor pr-byrået Kruse Larsen eier den andre halvparten.

I Stordalens reiselivsportefølje finner man 12,5 prosent av Hurtigruten, og chartergiganten Ving, som Stordalen kjøpte opp sammen med to oppkjøpsfond etter at reiselivsselskapet Thomas Cook gikk konkurs sent i september i år.

I 2018 sto Stordalen oppført med en formue på 579 millioner kroner. Det er mer enn en halvering av formuen han sto oppført med for to år siden, da den lå på 1,98 milliarder kroner.

Stordalen overførte i 2018 store deler av formuen til de tre barna. Stordalen-søsknene overtok eierskapet i investeringskonsernet Strawberry holding. Det ga dem eierskap i verdier til rundt 8,36 milliarder kroner.

Petter Stordalens privatfly tar av hver 70. time
Video fra Dagens Næringsliv
01:48
Publisert:

Kan sitte igjen med millioner

Det er ikke klart hva Gunhild Stordalen vil sitte igjen med etter bruddet.

VG skrev tilbake i 2010 at Stordalen har tatt en såkalt «Lex ektepakt»: Han har satt flere ledende advokater på saken og laget en juridisk bindende avtale med ektefellen, som ikke blir tinglyst i Brønnøysund-registeret. Ifølge avisen skal avtalen inneholde en klausul som gir Gunhild et beløp i størrelsesorden over hundre millioner kroner i kontanter. Beløpet utbetales uavhengig av hvem som tok initiativ til bruddet.

Det er ikke kjent om den private ektepakten er oppdatert siden 2010.

Gunhild Stordalen hadde i 2018 en inntekt på 481 kroner, og en formue på 444.534 kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.