– Alle fly som står på bakken skal opp i luften, og jeg tror det kommer til å gå svært raskt, sier Petter Stordalen i et intervju med det svenske nyhetsbyrået TT.

Han sammenligner flybransjens situasjon med den som var etter terrorangrepet 11. september i 2001 da kraftig vekst fulgte etter dramatisk, men kort nedstengning.

– Jeg tror aldri behovet for fysiske møter har vært større. Vi er sosiale vesener, og vi kan ikke bygge kultur på videokonferanser hos Zoom. I begynnelsen var det spennende, men nå er folk lei av det, og venter på den dagen de kan treffe folk. Det er det jeg personlig savner mest, møtet, sier Stordalen.

Selv skal han ta første tilgjengelige vaksine, uavhengig av leverandør.

– Jeg stoler på myndighetene, sier han til TT.

Fire nye hoteller i Sverige

Midt i andre bølge, mens koronasmitten når nye høyder i Sverige, sier han at hotellsatsingen i nabolandet fortsetter ufortrødent. Fire nye hoteller skal åpnes i Sverige neste år. Stordalen lister opp Solna utenfor Stockholm, Göteborg og Helsingborg til Aftonbladet. Nordic Choice har ytterligere syv hoteller under bygging i Sverige.

Nordic Choice, som driver rundt 200 hoteller i Norden og Baltikum, har tidligere oppgitt at 7500 ansatte er permittert. I slutten av oktober ble det klart at et ukjent antall ansatte har mistet jobben. Ifølge årsrapporten for 2019 hadde hotellkonsernet 17.000 ansatte.

– Vi fortsetter å investere og så sent som i dag snakket jeg med folk som er nyansatt i et av disse hotellene. Har man begynt på et prosjekt kan det ikke stanses på grunn av en krise. Dette er hoteller som skal stå der i 50 til 100 år, og vi har alltid vært langsiktige og holdt hva vi har lovet, sier Stordalen til TT.

Tapt 6,5 mrd.

Ikke mange har tapt like mye på koronapandemien som Petter Stordalen, som har sitt livsverk i hotellkonsernet Nordic Choice, og investeringer i Ving og Hurtigruten. Han anslo nylig at 2020 gir ham et omsetningstap på 6,5 milliarder kroner.

Petter Stordalen til sine ansatte 18. mars: – Denne videoen hadde jeg håpet at jeg aldri skulle trenge å legge ut
Petter Stordalen la onsdag 18. mars ut en video på Instagram hvor han snakket til ansatte etter at Nordic Choice har permittert flere tusen hotellansatte.
02:14
Publisert:

Stordalen venter ingen bedring i første kvartal neste år.

– Vi regner med et omsetningsfall på rundt 70 prosent for januar-februar sammenlignet med 2019 som var et normalår, og rundt 60 prosent i mars, sier han til nyhetsbyrået TT.

I et leserinnlegg i svenske Aftonbladet i midten av november, tok Stordalen til orde for at enhver restriksjon må kompenseres med et «statlig plaster som kutter den akutte blødningen.»

– Neste år kommer det virkelige blodbadet, skrev han da.

Nye utfordringer

Om hva som må til for å komme tilbake til normalen, sier Stordalen:

– Det handler om hvor lang tid det tar før vaksinen er på plass og hvilke restriksjoner som settes fra myndighetene. Men hotell- og reiselivsbransjen kommer tilbake og det vi gjør nå er å forberede oss.

Han viser til at den andre smittebølgen har gitt nye utfordringer, ikke minst ny nedstengning av restauranter i Norge og forbudet mot alkoholservering i Sverige etter gitte klokkeslett.

– En rekke selskaper kommer ikke til å klare seg, sier Stordalen til TT, men vil ikke svare på om han tror Norwegian blir et av disse. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.