I fjor vår sikret hotelleier og investor Petter Stordalen seg finansiering gjennom koronakrisen hos sin faste bankforbindelse DNB. Nå har banken sikret seg helt nye pant i Stordalens hotellimperium.

Tirsdag skrev DN at den statskontrollerte storbanken DNB nå har tatt pant for til sammen 5,25 milliarder kroner hos de aller fleste hotelldriftsselskapene tilhørende Stordalens Strawberry-konsern. Pantene er registrert 26. januar i år. De fleste av driftsselskapene har stilt tre ulike typer verdier til pant: varelager, løsøre og fordringer; altså krav selskapene har mot kunder.

Til den svenske avisen Dagens Industri beskriver Petter Stordalen pantet slik:

– Etter at vi mottok tilleggsfinansieringen for nesten et år siden, har vi tatt initiativ til å gå fra det som kalles negative pledge til en pantsetting. Det er egentlig bare en ren teknikalitet, sier Stordalen.

Slik beskrev hotelleder Torgeir Silseth pantsettingen overfor DN tidligere tirsdag:

– Det har lenge vært kjent at Nordic Choice Hospitality Group fikk utvidet sin finansiering hos DNB for å sikre virksomheten gjennom pandemien. I den forbindelse tok vi selv initiativ til å tinglyse pant i våre driftsselskaper til for del for DNB.

– Så det er ingen reell forskjell. Vi forstår at tinglysingen kan skape spekulasjoner, men vår situasjon er uendret selv om avtalen ble endret i tråd med hva vi selv forela DNB, la han til.

Stordalens forklaring

I likhet med Silseth understreker Stordalen at det ikke har skjedd noen store forandringer, og at dette er noe konsernet selv har tatt initiativ til.

– Hvis du har en negative pledge, har du samme pant som vi har i dag. Så det er egentlig ingen endring eller noe salg det handler om, sier han til DI.

Låneklausulen som kalles for negative pledge innebærer at låntageren, i dette tilfellet Strawberry Hospitality Group, ikke kan stille eiendeler til pantsettelse for annen ny gjeld uten at tilsvarende sikkerhet utvides til å også gjelde det aktuelle lån.

En slik klausul er noe banker og utlånere, i dette tilfellet DNB, gjerne inkluderer i lån. Det er ment som en sikkerhet, slik at selskapet som låner ikke tar på seg mer gjeld enn det kan betjene. I tillegg vil det forhindre konflikt mellom kreditorer om hvem som har rett på de pantsatte eiendelene.

Nå har Stordalen og Strawberry altså gått fra en negative pledge til pantsetting.

DNB skrev til DN tidligere tirsdag at de ikke ønsket å kommentere saken.

Solgt eiendom for 3,5 milliarder

De siste månedene har Stordalen solgt aksjer og eiendommer for til sammen 3,5 milliarder kroner. Blant salgene finner vi Stockholmshotellet Amaranten for halvannen milliard kroner, og hotelljuvelen Skt. Petri i København for over 1,5 milliarder kroner.

Han har også kvittet seg med forlagsvirksomheten i Danmark og Sverige for 90 millioner kroner, samt majoriteten av det norske forlaget Strawberry Publishing for 245 millioner kroner, i tillegg til børsnoterte aksjer for flere hundre millioner kroner.

– Vi har alltid solgt aksjer, men nå har vi solgt mer enn vi har kjøpt, og vi har solgt to eiendommer. Før krisen eide jeg eiendommer for over 20 milliarder, nå har vi solgt for 3 milliarder. Så det er for å sikre kapital til å ta oss gjennom krisen, og da handler det om både Ving, Hurtigruten, Stureplansgruppen og hotellbedriftene, sier Stordalen til DI.

På den annen side investerer Stordalen i flere hoteller. Senest på mandag presenterte han planer for et nytt hotell i Kalmar i Sverige, som skal bygges neste år. Fredag sist uke uttalte Stordalen til Sveriges Radio at hans hotellkjede Nordic Choice planlegger å bygge 8000 nye hotellrom i Sverige de nærmeste årene.

Stordalen tror på en vending for hotellbransjen til påske, og at vi er tilbake til normalen til sommeren.

– Jeg har investert mer i Sverige enn jeg har gjort i de andre nordiske landene til sammen fordi jeg tror på utviklingen vi ser i Sverige. Slik det ser ut, vil vi bevege oss mot en normalisering etter påske, og vi ønsker en normal sommer. Da vil vi stort sett være forbi pandemien, ha kontroll på de eldre, og ha kontroll på sykehusene og intensivavdelingene, sier Stordalen til DI. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.