– De nye reiserådene er ikke en oppfordring til å reise, minnet justisminister Monica Mæland om.

Fra og med 15. juli kan reiselystne nordmenn få dra til utvalgte land, uten å havne i en ti dager lang karantene etter ferien. Fredag 10. juli presenterte regjeringen og Folkehelseinstituttet listen:

Det blir åpnet for nesten alle land i Europa, men det skilles mellom «grønne» og «røde» land.

Seks røde land – og deler av Sverige

På listen over grønne land finner man land som Italia, Spania og Hellas – og noen steder i regioner sør i Sverige, som alle er populære feriedestinasjoner for nordmenn.

På oversikten over såkalte røde land finner man Portugal, Romania, Ungarn, Kroatia, Bulgaria og Luxembourg.

Det betyr at myndighetene opprettholder at det frarådes reiser til disse landene som ikke er strengt nødvendige. I Sverige er det fremdeles for stor smittespredning mange steder til at FHI fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige, og som medfører karantene. Regionene det åpnes for reise til er Blekinge, Kronoberg og Skåne.

Fredag lanserte regjeringen ved Monica Mæland (H) og Iselin Nybø (V) nye reiseråd sammen med representanter fra Folkehelseinstituttet. Der er reiserådene endret for land markert i grønt, mens det fortsatt frarådes reiser til røde land som ikke er strengt nødvendige.
Fredag lanserte regjeringen ved Monica Mæland (H) og Iselin Nybø (V) nye reiseråd sammen med representanter fra Folkehelseinstituttet. Der er reiserådene endret for land markert i grønt, mens det fortsatt frarådes reiser til røde land som ikke er strengt nødvendige. (Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix)

– Vi har valgt å fortsette med restriksjoner. Hvis ikke kunne vi bare åpnet helt opp, men vi har smitte i Norge og det er smitte i Europa, sa Mæland og understreket at de fortsatt mener det fremdeles det er grunnlag for å holde igjen noe.

Nye innreiseråd

Det er imidlertid ikke bare tatt høyde for at nordmenn skal reise ut – det åpnes også for å ta imot gjester fra de europeiske landene nordmenn nå kan reise til karantenefritt.

Det gjelder turister, tilbakevendende nordmenn, familiemedlemmer, sesongarbeidere og dem som har arbeidsreiser til Norge. Det skal også komme et eget kjærestepass som blir tilgjengelig på Folkehelseinstituttets hjemmesider, fortalte Mæland på pressekonferansen.

– Det har vært viktig for oss å ha de samme reglene for alle land, sa Mæland.

Særlig tyske og nederlandske turister er viktige for norsk reiseliv, og trekkes frem av næringsminister Iselin Nybø (V). Turister fra disse to landene hadde i 2018 to millioner netter på norske hoteller, campingplasser og vandrerhjem.

FHI med liste over krav

For at et land skal oppfylle Folkehelseinstituttets krav til grønt lys uten karantene, stilles det krav til lav smittespredning, kapasitet på sykehus, for testing og smittesporing.

Reiserådene vil oppdateres omtrent hver fjortende dag. På pressekonferansen opplyser assisterende helsedirektør Espen Nakstad om at dersom man er på ferie i et land som går fra grønt til rødt, så må man i karantene når man kommer hjem.

På pressekonferansen får Nakstad spørsmål om de er forberedt på at smittetallene også her hjemme vil øke som følge av at landet åpnes opp.

– Absolutt, det vil være rart om ikke vi sporet noen smittetilfeller tilbake til utlandet, sa Nakstad og påpekte at da blir de samme tiltakene viktige, som er på plass i dag: Testing og smittesporing også av turister. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.