I 2015 solgte Wenaasgruppen Bjorli Hotel, Comfort Hotel Xpress i Oslo, Grand Hotel Bellevue på Åndalsnes samt Clarion Collection Hotel Grand Olav i Trondheim. I fjor fulgte Radisson Blu Hotel Ålesund og Grand Hotel Kristiansund. De tre sistnevnte ble solgt til svenske Midstar.

Nå har Wenaas solgt det 53 rom store Comfort Hotel Fosna i Kristiansund til Hoemgruppen, selskapet som fra før eier Astoria Hotell like over gaten. I tillegg er Oppdal Turisthotell med til sammen 140 rom lagt ut for salg.

Tre store tilbake 

Etter salget på Oppdal, vil Wenaasgruppen på relativt kort tid ha redusert hotellporteføljen fra ti til kun tre hoteller i Norge. Det er riktignok ikke hvilke som helst hoteller; Norges største hotell, Radisson Blu Plaza med 676 rom, Clarion på Gardermoen med 432 rom og tvillinghotellene Radisson Blu/Park Inn på Alna, ni kilometer utenfor Oslo sentrum i retning Gardermoen. Det er også planer om å utvide Plaza med ytterligere 348 rom slik at det totalt vil få 1024 rom og bli Skandinavias største.

Årsakene til storsalget av hoteller er at Wenaasgruppens strategi er å kun eie hoteller med over 200 rom i større byer i Norge og Europa.

– Vi er veldig fornøyde med den omstruktureringen som nå nesten er ferdig. Når hotellet i Oppdal er solgt, er vi i mål, sier Lars Wenaas (65) til DN.

Mener Tyskland peker seg ut

Wenaasgruppen eier også 20 hotelleiendommer i Russland, Polen, Spania, Tyskland og i Danmark med til sammen omtrent 7500 rom. Blant annet eies de kjente hotellene Radisson Blu Scandinavia og Radisson Blu Royal i København av Wenaas.  

– Er salgene i Norge også et uttrykk for at dere synes hotellinvesteringer på kontinentet har et større potensial enn hoteller i Norge?

– Nei, det er snarere at vi sikter oss inn mot større hoteller i større byer. Vi er ikke fremmede for mer i Oslo, men slik vi vurderer dette nå er det Mellom-Europa, og kanskje særlig Tyskland, som peker seg ut, sier Wenaas.

Wenaasgruppen eier fire hoteller med totalt 1522 rom i Berlin, Frankfurt og Düsseldorf.

Satser fortsatt i heisen

Siste tilgjengelige regnskap for 2015 viser at Wenaasgruppen har en samlet balanse på 6,5 milliarder kroner og 2,3 milliarder kroner i bokført egenkapital. Det vesentligste av verdiene ligger i hotelleiendommene, men selskapet eier også Wenaas Nordic som siden etableringen i 2006 opplyser at det har kjøpt og fusjonert ti selskaper i sports- og fritidsutstyrsbransjen og omsetter for 370 millioner kroner i Norge og Sverige.

Dessuten eier Wenaas alpinanleggene i Vassfjellet ved Trondheim, på Bjorli og i Oppdal. Og det har Wenaas tenkt å fortsette med selv om når han ikke har hoteller i regionen.

– Ja, vi kommer til å eie disse videre og videreutvikle det vi har, men vi har ingen planer om å kjøpe nye alpinanlegg, sier Lars Wenaas.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.