I august ble et konsortium ledet av reiselivsgiganten Jin Jiang International, som eies av den kinesiske staten, ny majoritetseier i børsnoterte Radisson Hospitality. Da kjøpte Jin Jiang en aksjepost på vel 50 prosent fra det kinesiske konglomeratet HNA, også omtalt som verdens mest gjeldstyngede konsern. Radisson, som tidligere het Rezidor, driver blant annet Plaza i Oslo, Atlantic i Stavanger og Royal Garden i Trondheim.

Shanghai-baserte Jin Jiang International eier en rekke hoteller både i Kina og Europa, har over 100.000 ansatte og hadde i 2017 inntekter på 72 milliarder kroner.

Federico J. González er konsernsjef i hotellkjeden Radisson Hospitality.
Federico J. González er konsernsjef i hotellkjeden Radisson Hospitality. (Foto: Harald Berglihn)

Ikke godt nok

Jin Jiang betalte i høst 35 svenske kroner per aksje. Handelen utløste tilbudsplikt også for resten av aksjene eller nedsalg til under 30 prosent. Det var deretter uklart hva kineserne ville gjøre, men 12. desember ble det klart at Jin Jiang hadde økt eierandelen til vel 68 prosent etter kjøpet av en annen aksjepost som også var eid av HNA. Og samtidig kom budet på 40 svenske kroner for de resterende aksjene i selskapet. Det representerte en budpremie på 9,6 prosent sammenlignet med børskursen dagen før og priset hele Radisson Hospitality til tett på syv milliarder svenske kroner.

Radisson-styret nedsatte da en uavhengig komité som skulle vurdere budet fra kineserne. Onsdag slår komiteen fast at budet på 40 svenske kroner er for lavt og anbefaler således aksjonærene ikke å anbefale budet.

Selskapet Rothschild & Co har gjennomført en såkalt fairness opinion og slår fast at 40 kroner er for lavt, men har samtidig ikke gjort seg opp en mening om hva som er en fair pris.

Komiteen skriver i en pressemelding onsdag at «selv om aksjeeierne anbefales å ikke akseptere budet, noterer den uavhengige komiteen som en konsekvens av budet at likviditeten i Radisson-aksjen kan komme til å bli redusert ytterligere og at eierstrukturen kan komme til å konsentreres ytterligere, hvilket kan være negativt for selskapets øvrige aksjeeiere».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sikker på at Frp ikke ønsker å gi fra seg regjeringsmakt
01:51
Publisert: