– Vi er inne i en konsultasjonsfase og har samtaler med våre ansatte, bekrefter Grant Van Ulbrich, salgsdirektør for Europa, Midtøsten og Afrika.

Royal Caribbean Cruises (RCCL) har tatt initiativ til en omstrukturering av alle internasjonale operasjoner, bortsett fra i Kina. Det gjelder for alle heleide merkenavn; Royal Caribbean International, Celebrity Cruises og Azamara.

Holder kortene tett

«Dette foreslåtte skiftet vil gjøre det mulig for den internasjonale organisasjonen å bli single-branded på alle markeder. Det vil også utnytte fremskrittene som gjøres innen teknologi, e-handel og inntektsstyring for å omforme organisasjonen og sikre at den er i stand til å følge med endringene i distribusjonen og måten cruise blir solgt på. I tillegg vil organisasjonen se på sentralisering av flere funksjoner. Forslaget er nå under høring, og detaljer vil bli gitt etter hvert,» heter det i en epost DN har fått fra Nina Forberg Edwardsen, markeds- og kommunikasjonssjef i Norden.

Hun vil overhodet ikke kommentere saken ytterligere. Hun vil ikke engang opplyse hvor mange ansatte selskapet har i Oslo.

– Dessverre, det kan jeg ikke kommentere, skriver hun.

Men etter det DN forstår har konsernet 37 ansatte i Norden. 29 av disse er ansatt i Oslo med kontor i Lilleakerveien.

Geir Kronbæck, som i fjor høst gikk fra jobben som salgsdirektør i Hurtigruten for å bli ny nordisk sjef for cruiserederiet, skriver i en sms til DN at han ikke lenger kan uttale seg på vegne av RCCL.

DN blir så oppringt av Grant Van Ulbrich, salgsdirektør i Europa, Midtøsten og Afrika.

– Vi er inne i konsultasjonsfasen nå og har samtaler med våre ansatte. Det er først når den prosessen er ferdig at vi kan gi ytterligere opplysninger, sier han og vil hverken bekrefte eller benekte at omstruktureringen vil få store konsekvenser for den nordiske operasjonen.

Han antar at selskapet vil kunne gi ytterligere detaljer over nyttår.

Etter det DN forstår er det blant annet skuffende salg i Norden, kombinert med kraftig salgsvekst særlig i USA og Kina, som er noe av bakgrunnen for omorganiseringen som kan komme til å ramme særlig virksomheten i Oslo hardt.

Norske aner og storaksjonær

RCCL ble grunnlagt av de norske rederiene Anders Wilhelmsen & Co., I.M. Skaugen og Gotaas-Larsen under navnet Royal Caribbean Cruise Line i 1968. Det første skipet het «Song of Norway».

I dag består konsernet av de tre merkenavnene Royal Caribbean International, Celebrity Cruises og Azamara Club Cruises. I fjor overtok konsernet også brorparten av luksuscruiserederiet Silversea Cruises, og RCCL er i tillegg storaksjonær i tyske TUI Cruises og spanske Pullmantur Cruceros. I sum opererer disse selskapene 63 cruiseskip og har ytterligere 15 under bygging eller i bestilling. Kun Carnival Cruises er større enn RCCL.

Awilhelmsen er fortsatt største enkeltaksjonær og eier ifølge selskapets hjemmeside rundt 12 prosent av aksjene etter et nedsalg tidligere i år som tilførte selskapet rundt fem milliarder kroner. Arne Alexander Wilhelmsen (54) kontrollerer Awilhelmsen as.

RCCL ble strøket fra notering på Oslo Børs i 2015. På New York-børsen verdsettes selskapet til vel 25 milliarder dollar (rundt 230 milliarder kroner). (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.