– En reiselivspakke som dette er vel og bra, men det er ikke primært det store deler av opplevelsesnæringen trenger, mener Jim Eide, eieren av Event Group med base i Svolvær.

– Dette er kun å drive brannslukning og ikke noe som skaper engasjement eller initiativ for fremtiden, mener han.

Ikke nok?

Tiltakspakken regjeringen presenterte for reiselivet mandag er på inntil én milliard kroner. Den nye ordningen vil ifølge næringsministeren bygge på den gamle kontantstøtteordningen som ble avviklet 1. september. Intensjonen med ordningen er å unngå konkurser, samt opprettholde aktivitet.

I tillegg til den brede kontantstøtteordningen dobler også regjeringen støtten til omstilling fra 250 til 500 millioner kroner.

− Det er gledelig at regjeringen kommer med friske midler, men vi frykter det ikke er nok. Ifølge våre analyser vil reiselivet ha et omsetningsfall for hele 2020 tilsvarende 80–90 milliarder kroner. Derfor vil ikke en milliard ta oss i mål, sier administrerende direktør Ivar Horneland.

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.
Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. (Foto: Elin Høyland)

– Vi oppfatter det slik at statsråd Nybø hun har lyttet til oss og at vi nå får en ordning der bedriftene får dekket faste kostnader. Det tar vi som en seier, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Falt over 80 prosent

Jim Eide i Event Group, som skreddersyr opplevelser både utenlandsk og i Lofoten i hovedsak for små og store grupper, omsatte i fjor for 17 millioner kroner. I år ender omsetningen på rundt tre millioner kroner.

– Det er ikke penger til lønn. Vi må ha melk og brød vi også. Kontantstøtten går jo til huseiere, banker og avgifter til det offentlige og kommer ikke aktørene selv til gode. Det som trengs er jo stimulering av etterspørselen, mener han.

– Du mener regjeringen bør oppfordre til reiseaktivitet?

– Nettopp. Det vi trenger er en regjering som sier det er OK å reise og OK for bedriftene å drive sosiale aktiviteter.

– Regjeringen oppfordrer vel til det motsatte?

– Ja. Og det er den store utfordringen. Vi har de siste ukene ringt rundt til over 100 bedriftskunder. Samtlige har lagt alt på is og vil vente til neste år. En stor kunde kansellerte en uke før ankomst av redsel for å bli hengt ut på førstesiden av VG.

– Men potten til omstilling blir doblet?

– Ja, men hvilke ressurser skal jobbe med omstilling og utvikling når alle, inkludert meg selv, er permitterte og bedriftene ligger her med brukket rygg? Vi har null inntekter og kommer til å ha null i månedsvis fremover, sier Eide.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNTV regjeringen med krisepakke til reiselivet
Næringsminister Iselin Nybø og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad kommer med nyheter til reiselivet
12:22
Publisert: