Europakartet til Folkehelseinstituttet har nok en gang skiftet farger. Det har fått telefonlinjene hos forsikringsselskapet If til å gå varme.

– Folk ringer og lurer på om de kan få dekket avbestillinger til de områdene som nå er blitt karantenebelagt, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland.

Regjeringen har besluttet at Spania, Nederland og øygruppene Kreta og Balearene går fra rødt til mørkerødt. Dermed må ubeskyttede ta inn på karantenehotell ved ankomst til Norge fra disse områdene. De nye reglene trer i kraft fra mandag.

Også forrige uke gjorde regjeringen endringer i innreiserestriksjonene, og innførte karantenekrav for flere land, deriblant Hellas.

– Det er ganske bra trøkk. Vi ser en markant økning i antall henvendelser, sier Andreas Handeland om pågangen fra kundene den siste uken.

Dette er avbestillingsreglene

Innringere må imidlertid belage seg på å bli skuffet: Reiseforsikringen dekker ikke avbestillingskostnader knyttet til endring i karantenebestemmelsene.

– Dekningen av reiseforsikringen følger UDs reiseråd, og har egentlig ikke noe med karantenereglene å gjøre, forklarer Handeland.

5. juli opphevet Utenriksdepartementet reiserådene for EØS/Schengen og Storbritannia, i tillegg til et knippe land på EUs tredjelandsliste som FHI anser som trygge. Dermed kan forsikringsselskapene sende deg på reise til disse destinasjonene med gyldig reiseforsikring, selv om det er restriksjoner for landet, for eksempel knyttet til karantene.

– Kommer det et reiseråd for Spania og vi ikke kan sende folk dit med gyldig reiseforsikring, da dekker vi avbestillingen, slik at kunden ikke skal bli skadelidende, utdyper Handeland.

Også Gjensidige og Tryg gir sine kunder følgende beskjed: Det er UDs reiseråd som gjelder dersom du skal få dekket avbestilling eller ombooking.

– Vi har hatt en del henvendelser etter at Kreta og Mallorca skiftet status, men ikke noe skred. Det de fleste spør om, er om reiseforsikringen dekker avbestilling dersom land skifter farge på FHIs kart. Svaret de får er at Trygs reiseforsikring ikke dekker dette, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens.

Gjensidige har mottatt «noen få» slike henvendelser den siste tiden, opplyser pressekontakt Marie Brudevold.

Innreisekarantene dekkes heller ikke av reiseforsikringen, legger Andreas Handeland til.

– Det er ikke en uforutsett utgift.

Vil hjem før karantenekrav

Charterselskapet Ving bekreftet fredag at de stanser sine reiser til Mallorca og Kreta de neste ukene, som følge av smitteutviklingen og de nye karantenereglene.

Apollo Reiser flyr til Kreta som normalt. Heller ikke TUI endrer trafikken til Hellas, skriver NTB.

Flyselskapet Norwegian opplyser overfor DN at de ikke har kansellert noen flyvninger basert på de nye karantenekravene.

Neste uke er det 27 fly som ankommer Norge fra Norwegians spanske destinasjoner Malaga, Alicante, Palma, Barcelona og Gran Canaria. Selskapet har også flere avganger fra Spania til Norge gjennom helgen, før kravet om karantenehotell trer i kraft.

– Det har vært en liten økning i ombookinger fra folk som ønsker å fly hjem før mandag. Men ikke i et omfang som tilsier at frykten for karantenehotell er dominerende. Vi opplevde dette i større grad tidligere i pandemien da grønne land ble røde, sier kommunikasjonsdirektør Grete Kruse Roald.

Det at stadig flere er fullvaksinerte spiller også inn, tror hun.

Dersom du befinner deg i Spania uten koronasertifikat er det fortsatt mulig å unngå opphold på karantenehotell:

– Sommerflyvningene våre til og fra Spania er populære, og vi ser at flyvningene våre hjemover både før helgen og i neste uke begynner å fylle seg opp. På alle ruter har vi likevel fortsatt noe ledig kapasitet, så det er fremdeles muligheter for dem som veldig gjerne ønsker å returnere før mandag, sier Roald.

– Fortsatt risikabelt

Ole Irgens i Tryg har følgende råd til nordmenn som planlegger å krysse norgesgrensen de neste månedene:

– Vi anbefaler de som skal reise at de i størst mulig grad kjøper billetter som har kostnadsfri avbestilling eller ombooking. Mange reiseselskap og flyselskap tilbyr dette.

Videre oppfordrer Irgens til å booke hotell og leiebil uten å forhåndsbetale.

– Det er fortsatt risikabelt å reise utenfor Norge, og man må være forberedt på at smittesituasjonen i landene man skal reise til, eller oppholder seg i, kan endres på kort varsel, sier Irgens.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.