Dag Rune og Bente Hafredal dro i slutten av juli i år sammen med datter, svigersønn og to barnebarn til den greske ferieøyen Kos gjennom reiseselskapet Apollo for å ha en rolig ferie på to uker. Slik ble det på ingen måte. På hotellet deres bodde også over 50 norske elever fra videregående skole som var på plass for å kickstarte russefeiringen neste år.

– Det var helt forferdelig å være der. Det var alle enige om, sier Dag Rune Hafredal.

Ungdommene festet hele døgnet, knuste flasker, tisset ute på hotellområdet og skjøt med paintballgevær på de andre gjestene og hotellets ansatte, ifølge ham.

Bråk og slåsskamp mellom norske russegjenger på Kos skapte overskrifter i sommer. Festingen ved familiehotellet Aegean Blu ble blant annet omtalt av Bergens Tidende. Den er blitt beskrevet som både utagerende og voldsom.

«Truende»

Det tok vekk både nattesøvn og muligheten til å slappe av for de to familiene, som betalte til sammen 57.428 kroner for turen. Derfor klaget de til Pakkereisenemnda og krevde å få hele beløpet refundert, i tillegg til en kompensasjon.

«Ferien til Aegean Blu gjorde klager mentalt utslitte og i perioder fysisk syke. Klager leide sykler for å slippe konfrontasjoner med ungdommene og for å komme seg unna hotellet, i et forsøk på å tenke på noe annet», heter det i den ferske avgjørelsen fra Pakkereisenemndas behandling av familienes klage.

Flere av ungdommene skal også ha vært påvirket av andre rusmidler enn alkohol.

«Noe som har gjort oppførselen deres svært truende og uforutsigbar», fremgår det.

Reiseselskapet skal ikke ha varslet om at det kom til å være mye festing i området i perioden familien var der.

«Apollo er enig med klager i at dette ikke var en tilfredsstillende situasjon, spesielt fordi Hotel Aegean Blu i hovedsak henvender seg til familier og voksne», heter det i et svar.

Får tilbake mesteparten

Dag Rune Hafredal påpeker i klagen overfor nemnden at han både kontaktet Apollo gjennom telefon og i resepsjonen i løpet av ferien. De skal ha bedt om at ungdommene ble kastet ut av hotellet, om å få reise hjem og å bytte hotell.

– Det var ikke mulig, sier han.

Reiseselskapet er uenig i at det er grunnlag for å heve kjøpet og refundere hele beløpet.

I den ferske avgjørelsen fra Pakkereisenemnda anbefales det imidlertid at Hafredal og reisefølget gis et prisavslag på 80 prosent av prisen på reisen, tilsvarende 46.000 kroner. Nemnden viser blant annet til at det i markedsføringen av hotellet ble opplyst at det passet for familier som ønsker en rolig ferie.

– Vi følger nemndas vedtak og vil utbetale beløpet, skriver pressekontakt Beatriz Rivera i en epost til DN.

Hun skriver at Apollo har hatt fire reklamasjoner knyttet til hendelsen ved hotellet i perioden og at det tidligere er utbetalt til sammen 63.000 kroner.

«Fornøyd»

Hafredal legger nå saken død.

– Vi har egentlig bedt om alt, men må innse at det blir vanskelig. Men får vi 80 prosent tilbake er jeg fornøyd og ferdig med saken, sier han.

Han er sikker på at neste ferietur ikke blir lagt til Kos.

– Vi skal ikke på et sånt sted igjen, sier Hafredal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Oppfinner (24): –Hva er alternativet? Bare la 100.000 tonn plast ligge der ute?
01:33
Publisert: