Saken oppdateres!

Idag kom oppdaterte reiseråd fra myndighetene.

Nå blir det klart at Spania blir rød sone, noe som betyr at reisende som ankommer fra landet etter midnatt fredag vil måtte gå i karantene i ti dager. Samtidig åpner Regjeringen for reiser til syv svenske regioner. Det er altså fire nye svenske regioner som blir «grønne» soner.

Disse regionene er: Östergötland, Örebro, Kalmar og Värmland, ifølge Fhi.

Assisterende helsedirektør, Espen Nakstad, sier at en må i karantene om en reiser fra et «grønt» land, men mellomlander i et «rødt» land.

Også Ungarn går fra rødt til grønt.

Andorra, som ligger på grensen mellom Spania og Frankrike, farges også rødt.

Nordmenn som reiste til Spania da landet hadde «grønn» status, har rett til sykepenger om det trengs i karantenetiden, opplyste landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KRF) under fredagens pressekonferanse.

Slik ser oversikten over «grønne» og «røde» land ut.
Slik ser oversikten over «grønne» og «røde» land ut.

Kreves under 20 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere

Smittekravene til FHI krever at antall nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere må være færre enn 20 de siste to ukene for at landet skal være grønt.

Ifølge tall fra EUs smittevernbyrå ligger tallene for Spania på 34,6 den 24. juli.

Fhi skriver at de fremover vil vurdere om reiseråd kan gis på regionnivå.

Fredag 10. juli åpnet myndighetene for reiser til mange store europeiske land uten krav om karantene ved retur.

Både SAS og Norwegian flyr til Spania

SAS har i løpet av sommeren gjenåpnet direkteflyvninger fra Norge til Malaga, Alicante, Las Palmas, Maalorca, samt en ukentlig rundtur til Barcelona.

Norwegian flyr for tiden fra Norge til Malaga, Alicante, Barcelona og Palma de Mallorca.

Norwegian ville onsdag ikke si om det blir kanselleringer av flyvninger med Spania i «rød» sone, men holder muligheten åpen.

– Det er for tidlig å si om dette får konsekvenser for trafikken. Det er ikke sikkert at endring til «rød» sektor innebærer endringer, om vi merker at det fortsatt finnes en interesse for å fly mellom de to landene, sier Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikasjonsansvarlig i Norwegian i en kommentar.

SAS sa onsdag at de vil se an myndighetenes råd fredag.

– Deretter vurderer vi markedet og etterspørselen, og justerer trafikkprogrammet etter det, sa pressesjef i SAS John Eckhoff.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.