USA og Storbritannia er blant landene som har vært hardest rammet av koronapandemien med et relativt stort antall dødsfall. Nå kan høyt tempo i vaksineringen gjøre at landene igjen åpner opp for reiser utenfra, skriver den amerikanske nyhetskanalen CNN.

USA åpner for å lette på det gjeldende innreiseforbudet for alle reiser fra Storbritannia og Schengen-området fra midten av mai.

I Storbritannia er om lag ti prosent av befolkningen helt vaksinert, mens den samme andelen er på 21 prosent i USA. President Joe Biden har lovet vaksiner til alle voksne amerikanere innen midten av april. Storbritannia ligger an til å klare målet om å tilby første vaksinedose til alle voksne innen slutten av mai.

Kan oppheve innreiseforbud

Spørsmålet er om disse som er vaksinerte vil kunne reise fritt og samtidig slippe karantene. Det amerikanske smitteverntilsynet CDC reviderte nylig sin råd og bekreftet at fullt vaksinerte personer trygt vil kunne reise uten fare for dem selv.

Samtidig viser CNN til en artikkel fra den amerikanske tv-kanalen CNBC om at Biden-administrasjonen vurderer å lempe på innreiseforbudet fra Storbritannia og andre europeiske land i Schengen-samarbeidet, deriblant Norge, innen «midten av mai».

Det åpner for at også reisende fra Norge kan bestille flybilletter og få vanlig innreise til USA så snart forbudet fjernes. Det er imidlertid en hake: Utenriksdepartementet har i første omgang forlenget reiserådet som fraråder alle unødvendige reiser ut av Norge. Rådet gjelder i dag til midten av mai, og kan bli forlenget. Justisminister Monica Mæland (H) sa denne uken til TV2 at hun ikke ville anbefale å planlegge ferie i utlandet i juni. Det er usikkert hvor lenge karantenereglene ved innreise til Norge vil bli opprettholdt som i dag.

SAS meldte nylig at det gjenåpner en ny direkterute til Los Angeles i sommer, i tillegg til New York, Chicago, San Francisco og Washington, D.C. SAS har fløyet til USA gjennom vinteren basert på god etterspørsel etter flyfrakt.

Et nytt norsk flyselskap, Norse Atlantic Airways – med blant annet Norwegian-gründer Bjørn Kjos på eiersiden – tenker lenger frem og planlegger første avgang til USA i desember i år.

Deler opp i tre soner

I Storbritannia vurderer myndighetene å innføre et trafikklyssystem for internasjonale reiser, der ulike land deles opp i rød, gule og grønne soner basert på hvor langt de har kommet med vaksineringen og hvordan smittesituasjonen er. Britene håper å løfte forbudet mot såkalte ikke-nødvendige reiser innen 17. mai.

I EU diskuterer landene mulighetene for innføring av vaksinepass som vil tillate vaksinerte personer, og andre som kan bevise at de har gått gjennom koronainfeksjon, å reise fritt innad i unionen. Det er ventet at Norge vil være en del av et slikt samarbeid.

Her hjemme forlenget regjeringen i slutten av mars det globale reiserådet om å unngå alle unødvendige reiser utenlands til 15. mai og varslet at det kunne bli forlenget ytterligere.

Grønne land slipper karantene

Fredag kom det ytterligere detaljer om hvordan trafikklyssystem til britene vil fungere. Destinasjoner vil bli kategorisert basert på andelen av befolkningen som er vaksinert, smittetrykket, utbredelsen av virusvarianter og landets tilgang til troverdig forskningsdata og genomsekvensering, skriver CNN.

Reisende som drar til eller fra en «grønn» destinasjon vil måtte ta en koronatest i forkant av reisen og en såkalt PCR-test på dag to etter ankomst tilbake i Storbritannia, men slippe karantene.

Personer som reiser fra «gule» land måtte gå i karantene etter ankomst i Storbritannia, mens reiser fra «røde» land vil innebære overnatting på karantenehotell.

I en uttalelse fredag sa britiske myndigheter at det var for tidlig å si noe om kategoriseringen av ulike land i løpet av sommeren, men at de ville komme tilbake til dette i midten av mai og hvorvidt internasjonale reiser igjen blir tillatt fra 17. mai.

En talsperson for nevnte CDC opplyste til CNN at de ikke noen oppdatering om når reiseforbudet fra Storbritannia og andre europeiske land vil bli løftet.

I CNBC-artikkelen fra midten av mars, opplyste anonyme kilder at Biden-administrasjonen så mot midten av mai for en mulig gjenåpning av reiser til landet. Administrasjonen har lovet å se på saken fra uke til uke, ettersom nye data blir tilgjengelige. Smitteverneksperter har tidligere advart om at nye virusvarianter kan spres raskt i områder som gjenåpnes fort, mens andre har understreket at reisende må teste negativt i forkant av reiser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.