– Siste oppdatering: Begge avgangene den 19. juli er nå fullbooket. 300 prosent økning i salg etter oppdateringen klokken 12. Så det er tydelig at dette har man ventet på, skriver kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i TUI i en epost til DN fredag ettermiddag.

Noen timere senere kom beskjeden om at regjeringen nå tillater reiser til de fleste europeiske land, skjønt med visse unntak. Det betyr at det ikke lenger er frarådet å reise i tilfeller det ikke er strengt nødvendig, noe som åpner for en god, gammeldags ferietur.

Likevel blir det ikke en sommerferie i storskala, melder chartergigantene.

Apollo hadde planlagt 100 turer i uken. Nå blir det to.

– Vi flyr selvfølgelig ikke hvis det er reiseråd, men vi har åpnet for chartertur til Hellas. Det er klart, det er veldig begrenset kapasitet. Men det er en start, forteller administrerende direktør i Apollo, Erik Haug.

Prisene kan stige når kapasiteten er nede

– Prisene er på et ganske normalt nivå om vi sammenligner med i fjor. Det koster fortsatt det samme å reise, men om etterspørselen blir høy kan prisene øke i tiden fremover, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i TUI.

– Hvor mye dyrere kan reisene bli?

– Jeg kan ikke gi deg noe eksakt tall på det, men de kan variere noe. De kan bli både billigere og dyrere. Men som sagt så ligger vi på et stabilt og «vanlig» prisnivå nå, svarer hun.

Aspengren forteller at mange har vært utålmodige i vente av fredagens nyheter om man kan reise, og at de i likhet med Apollo vil kjøre to avganger i uken, med mulighet for oppjustering når man ser hva etterspørselen vil være.

– Vi planla oppstart til 22. august, men satt opp reiser til Hellas nå så fort vi fikk mulighet til det. Om etterspørselen er høy videre utover sommeren vil vi se på muligheter til å justere opp kapasiteten, da vil vi også se hvor det er høyest etterspørsel, sier hun.

Pressekonferanse: regjeringen åpner for flere populære feriedestinasjoner

Apollo-sjefen drar selv med første fly

Apollo var blant pakkereiseselskapene som holdt igjen med å lansere charterreiser. Opprinnelig var det lagt opp til charterturer med dem fra og med 21. august, og alt annet var avlyst og ombooket.

Administrerende direktør Erik Haug drar til Hellas neste fredag, nå som regjeringen har åpnet for turer til Europa uten påfølgende karantene.
Administrerende direktør Erik Haug drar til Hellas neste fredag, nå som regjeringen har åpnet for turer til Europa uten påfølgende karantene. (Foto: Apollo)

– Men nå går det man i gamle dager ville kalt et charterfly den 17. juli, altså neste fredag ettermiddag. Og det er tilnærmet fullt, sier administrerende direktør i Apollo, Erik Haug.

Et par dager etter sender selskapet turister til Rhodos, og deretter blir det to avganger i uken – mot hundre avganger, slik de egentlig hadde planlagt. Det betyr at kunder som fikk turen avlyst, nå kan booke om for å reise likevel, men det kan også være nye kunder om bord.

Haug forteller at han ikke kan si noe om prisene vil gå opp eller ned, men sier at det som ligger ute i august foreløpig har «veldig hyggelige priser».

– Det er dynamisk prissetting, så det kan gå både opp og ned etter etterspørsel. Så det lønner seg nå, slik det lønner seg til vanlig, nemlig bestille tidlig dersom man vil sikre seg ferie til en hyggelig pris.

Haug understreker at de følger Utenriksdepartementets råd og setter kundens sikkerhet først.

– Reiser du selv utenlands i år?

– Du, jeg kan fortelle deg at jeg blir med første fly som går til Kreta den 17. juli, for da tar jeg ferie.

«Dramatisk ikke å ha noen reisende»

Oktober i fjor reddet Petter Stordalene Ving, da eierselskapet Thomas Cook gikk konkurs. Styreleder i Ving, og konsernsjef i Nordic Choice Hotels, forteller han er glad for dagens beskjed.

– Både Nordic Choice og Ving gleder seg stort over at det nå åpnes for mer reising til flere land. Det gjør at reiselivet kan komme raskere tilbake og at flere bedrifter og arbeidsplasser berges, skriver Torgeir Silseth i en melding til DN.

Også Marie-Anne Zachrisson i Ving Norge synes det var godt nytt, og at det gir mer forutsigbarhet. I likhet med Apollo og TUI kansellerte de alle turer frem til 20. august.

Petter Stordalen sikret seg 40 prosent av aksjene i Ving, høsten 2019.
Petter Stordalen sikret seg 40 prosent av aksjene i Ving, høsten 2019. (Foto: Gunnar Lier)

– Det har vært dramatisk å ikke kunne ha noen reisende i sommer. Det er klart reiserådene har hatt store konsekvenser for oss denne våren, sier hun.

Zachrisson sier at de ser pågang fra høsten og frem mot neste sommer, og at mange nok er klare for å bestille sin neste ferie. I år har nordmenn blitt oppfordret til å ferie her hjemme, men Zachrisson utelukker ikke at noen nå ombestemmer seg.

– Mange har nå planlagt andre feriemuligheter i Norge, men jeg er sikker på at mange lengter tilbake til å kunne bestille ferie utenfor Norges grenser.

Sissel Nordhagen hos reisearrangøren Norsk Tur i Kristiansand ser positivt på åpningen, men sier det vil ta lang tid før de er tilbake til normalen.

– Det er fortsatt steintøft. Kanskje vi vil få dekket maks 20 prosent av tapene gjennom krisepakkene. Resten vil vi kunne få som lån, men det er ikke bærekraftig. Her må vi bare jobbe hardt og edruelig. Vi skal overleve dette, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.