Over et år etter at koronapandemien satte en stopper for cruisetrafikken er det tegn på at comebacket nærmer seg, skriver CNBC.

Men det har vært en tøff kamp for cruiserederiene etter at The Centers for Disease Control and Prevention (CDC), de amerikanske smittevernmyndighetene, nektet cruiserederiene å seile i sommer. Florida gikk så langt at delstaten truet med å saksøke den amerikanske staten.

Nå har imidlertid CDC signalisert at cruisetrafikken kan gjenopptas rundt midten av sommeren, riktig nok med strenge restriksjoner om bord, melder Bloomberg.

Cruiserederiene, som har presset på for å gjenoppta aktiviteten fra juli og berge stumpene av den viktige sommersesongen, kan dermed trolig puste lettet ut.

Men siden pandemien langt fra er over, og vaksineutrullingen varierer kraftig i tempo fra land til land, blir det definitivt ikke «business as usual» for cruiseaktørene. Det ligger likevel an til at det kan bli cruise fra karibiske øyer allerede fra juni.

Fikk seilingsnekt frem til 1. november

Fra juni planlegger Royal Caribbean en rekke cruiseavganger i regionen, med avganger fra Bahamas og Sint Maarten. Crystal Cruises starter opp fra Bahamas i juni, mens Norwegian Cruise Line tar sikte på oppstart i august, med avganger fra Jamaica og Den dominikanske republikk, ifølge CNBC.

Frem til mars beordret CDC rederiene til å holde seg til den opprinnelige planen om seilingsnekt frem til 1. november, men nå håper man å komme i gang med avganger fra amerikanske havner allerede fra juli.

Cruiseskip var blant de første ofrene for koronapandemien, da smitten spredte seg fra Kina for over et år siden. Skipene har siden da stort sett ligget uvirksomme ved havn.

Massive protester

Interesseorganisasjonen for cruisebransjen, Cruise Lines International Association (CLIA), har protestert kraftig mot de strenge retningslinjene fra CDC, og påpekt at cruisebransjen nå har tatt grep som hindrer smittespredning.

CLIA-sjef Kelly Craighead har blant annet trukket frem muligheten for bruk av testing og vaksinesertifikater, samt at man venter at de fleste i USA vil være vaksinert innen juli.

USA er verdens desidert største cruisemarked, med Miami i Florida som den største cruisehavnen i verden. Miami er utgangspunkt for den vanligvis yrende cruisefarten i Karibia, og her holder også de største cruiserederiene til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.