Hele flybransjen og turistnæringen står på vent, mens millioner av europeere sitter klare for å bestille ferien sin. Nå diskuteres digitale vaksinepass på toppnivå i EU for å få på plass felles kjøreregler før sommeren.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen varslet denne uken at kommisjonen håper å legge frem et forslag om vaksinepass i løpet av de neste ukene, nærmest bestemt 17. mars.

Vaksinepassene vil kunne gjøre det mulig for Europa igjen å leve opp til én av sine friheter – nemlig fri bevegelse av mennesker. EU-toppen lovet at passene vil respektere privatlivet og hensynet til datasikkerhet.

Det hersker fortsatt stor usikkerhet omkring hva slags informasjon vaksinepassene vil inneholde, men det har vært klart at EU-kommisjonen ikke bare ønsker informasjon om vaksinasjon, men også om testresultater og hvorvidt man har vært smittet av koronaviruset.

Frankrike er skeptiske

Nyhetsnettstedet Politico viser til at det er særlig landene i Sør-Europa, som har en stor og viktig turistnæring, som har vært pådrivere for slike sertifikater. Blant disse finner vi Spania, Malta, Hellas og Kypros. Sistnevnte har varslet at de vil la vaksinerte briter komme inn i landet fra mai av uten restriksjoner.

I forrige uke varslet Ursula von der Leyen, leder for EU-kommisjonen, at de håper å åpne Europa opp for reiser til sommeren. Først må et system med vaksinepass komme på plass.
I forrige uke varslet Ursula von der Leyen, leder for EU-kommisjonen, at de håper å åpne Europa opp for reiser til sommeren. Først må et system med vaksinepass komme på plass. (Foto: POOL/Reuters/NTB Scanpix)

Etter toppmøte forrige uke, ble EU-lederne enige om det de kalte en «felles tilnærming til vaksinepass». Siden har uttalelser fra flere statsledere skapt usikkerhet om veien videre.

Frankrikes president Emmanuel Macron sa torsdag at han ikke ville akseptere et system som gir tilgang til ulike land basert på vaksinepass.

– Et slikt dokument burde ikke gi spesielle rettigheter til mennesker som er blitt vaksinert, sa Macron.

Belgias visestatsminister har også sagt at det er uaktuelt å knytte bevegelsesfriheten i Europa til vaksinasjon.

Den kanskje mektigste europeiske statslederen av dem alle, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, har sagt at et vaksinepass ikke kan være den eneste løsningen for å tillate reiser, ettersom det ikke finnes en koronavaksine for barn. Merkel sa at en negativ antistoff-test kan være en alternativ løsning.

Nederlands statsminister Mark Rutte har sagt det foreløpig viktigste spørsmålet er om vaksinerte reisende fortsatt kan smitte andre. Man vet fortsatt ikke sikkert om vaksinasjon også vil kunne hindre smittespredning.

Hastverk før sommeren

Politico skriver at EU-landene har relativt kort tid på seg hvis de ønsker å realisere målet om å ha vaksinepass klart til sommeren. Landene vil måtte implementere sertifikatene i sine respektive helsesystemer og på grenseovergangene, mens EU-kommisjonen må bygge en forbindelse mellom de nasjonale systemene. Det har kommisjonsleder von der Leyen sagt at vil ta minst tre måneder.

Utfordringen ligger i å lage en forbindelse som gjør at de ulike nasjonale vaksinedatabasene kan hente ut informasjon fra hverandre. Da EU-landene utviklet egne smittestopp-apper i fjor, valgte landene ulike teknologier, noe som gjøre det vanskelig eller tilnærmet umulig å utveksle informasjon mellom dem.

– Et EU-system kan bare fungere hvis de nasjonale systemene er på plass i tide, skrev von der Leyen til medlemslandene fredag, ifølge Politico.

Hun lovet samtidig at vaksinepassene vil respektere databeskyttelse, sikkerhet og personvern. I Belgia har de regulatoriske myndighetene sagt at formålet med å lagre informasjon om vaksinert mennesker og detaljer om hvordan informasjonen skal deles, har fremstått som uklart.

I Frankrike tror datasikkerhetsmyndighetene at det er å mulig å implementere et system som respekterer EUs regler for databeskyttelse, men at man risikerer at personvernaktivister vil gå til retten for å stoppe hvilket som helst system.

Helsedepartementet ikke tatt endelig stilling

Hjemme i Norge har Helsedepartementet varslet at det vurderer mulighetene for et vaksinebevis etter innspill fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, men har foreløpig ikke tatt endelig stilling.

Norge har vært en del av EU sitt vaksineinnkjøpsprogram, og det er sannsynlig at Norge også blir inkludert i et system for vaksinepass.

Onsdag varslet den danske regjeringen at den venter at et digitalt koronapass vil være klart innen mai. Passet skal kunne vises gjennom en app på mobilen. I første omgang er det tenkt at passet skal gjøre det enklere for dansker å reise, for eksempel til andre land som krever negativ covid-19-test før innreise.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.