– Det er litt kaldt her. Vil du ha kaffe?
Gründer Anton Heijbel byr på kaffe om bord i seilkatamaranen «Golden Hawk» som ligger til kai i indre havn i Tromsø. Herfra har Heijbel på to år mangedoblet inntektene og tidoblet antall ansatte ved å tilby miljøvennlige turistaktiviteter til pengesterke asiater og amerikanere.
– I går tok vi 11 indere med på Nordlys-safari. De ba om å spille sin egen musikk. Så det ble danceparty på havet med indisk pop under Nordlyset, smiler Heijbel.
– Det var god fortjeneste på den turen. Seilbåten bruker nesten ikke drivstoff. Kostnadene er mannskap og råvarer til servering og skjenking. Fortjenesten er 80 prosent på en slik tur, legger han til.
Pukka Travel henter penger til nye båter gjennom folkefinansieringI løpet av to år har Heijbels selskap Pukka Travel økt inntektene fra 4,5 millioner kroner i 2017 til 21 millioner kroner for siste regnskapsperiode, hele 2018 og første fem måneder i år. Selskapets strategi om å bruke folkefinansiering til rask vekst har vært vellykket, ifølge Heijbel.
– Vinteren som var økte vi fra fire til 40 ansatte. I februar tjente vi netto én million av en omsetning på fire millioner. Med økt volum på turer får du en veldig god bedrift med fantastiske marginer, sier Heijbel.
«Folkefinansiert»
Selskapet brukte i fjor folkefinansiering – såkalt «crowdfunding» – til å finansiere halvparten av selskapets nye seilkatamaran. I løpet av åtte timer gikk långivere inn med 1,3 millioner kroner i seilbåten. For det betaler selskapet en rente på ti prosent.
– Ja, det er høy rente. Men vi betaler ned lånet på tre år, og da blir kostnaden like høy som et vanlig banklån med lengre nedbetalingstid. I tillegg får vi aktive lånepartnere som hjelper til med markedsføring, sier Heijbel.
– Vi kan godt tenke oss å bruke slik finansiering til videre vekst.
Nordlyset gir milliardinntekter for TromsøHan startet selskapet i desember 2016 og kjøpte i fjor en båt til for å møte etterspørselen etter bærekraftig turisme i Tromsø. Satsingen ved hjelp av folkefinansiering gjør at selskapet ligger an til å doble veksten hvert år fremover, ifølge Heijbel.
– Fokuset vårt har vært vekst. Vi har doblet volumet og ser at selskapet vil doble omsetningen i år. Vi har utvidet til Lofoten og Svalbard. Nå har vi en organisasjon som kan drive på tre-fire steder. I år går vi med overskudd, sier Heijbel.
God timing
Svenske Heijbel fra Gotland etablerte selskapet i Tromsø akkurat da byens reiselivsnæring opplevde en formidabel vekst. De siste årene har næringen tredoblet omsetningen, ifølge en analyse fra Menon Economics.
Turister og tilreisende til Tromsø brukte i fjor 2,3 milliarder kroner i byen. Turistene brukte blant annet 150 millioner på nordlyssafari og andre opplevelser, 700 millioner på overnatting og en milliard på servering og varehandel. Og dette er bare starten, tror Heijbel.
– Vi er ennå tidlig i utviklingen. Omgivelsene gir både næringen og selskapet vårt masse muligheter for å vokse. Det kommer mer penger inn i næringen og flere selskap har god fart fremover, sier Heijbel.
Pareto Bank går sammen med «crowdlending-selskap»Tripadvisor kåret i fjor Tromsø til Europas beste og verdens tredje beste reiseopplevelse. Særlig vinterturismen med opplevelser som Nordlyssafarier, hvalturer og hundeslede selger godt.
– Vinterturistene fra USA og Asia bruker mye mer penger på opplevelser enn sommerturistene fra Norden. For mange er det «once in a lifetime». Det får koste hva det koster, men da forlanger de maksimal opplevelse, sier Heijbel.
Fikk 600 jobbsøkere etter plastaksjon.
I midten av september arrangerte selskapet sin årlige plastrydding, der seilbåtene fraktet frivillige ut i havgapet for å rydde plast og søppel på veiløse strender. Selskapet har fått 600 jobbsøknader, de fleste etter plastaksjonene.
– Det som er bra for miljøet, er bra for business. Hvert år etter strandryddingen finner vi våre beste ansatte. Folk ønsker å være del av et selskap som driver miljøvennlig. Det er et konkurransefortrinn, mener Heijbel.
Fjell og fjæreSelskapet satsing på miljøvennlige seilbåter er en av de viktigste årsakene til veksten, mener Heijbel.
– Folk tenker miljø når de velger leverandør og produkt. Folk har litt skam for å fly jorda rundt, og er bevisste på hvem som kan tilby klimavennlige lokale produkter.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.