Hotel Union Geiranger åpnet for vanlig drift i pinsehelgen. Til tross for en del avbestillinger i juni, kom juli inn over all forventning, ifølge salgs- og markedsføringsansvarlig Tone Nordvik.

– Også den siste uken har det vært mer aktivitet her og mer folk enn vi trodde det kom til å være. Men nå som skolen starter igjen, vil det jo dabbe av, sier hun.

Hotellet går en usikker høst i møte. Det ventes få utenlandske turister og mange bedrifter som har booket kurs og konferanser fremover sitter på gjerdet og vet ikke helt om de skal avbestille eller ei.

En ny kortbruk-undersøkelse fra DNB viser at sommeren ble oppsiktsvekkende bra for reiselivsbransjen her hjemme.

Nordmenns forbruk av reiselivstjenester i Norge kom opp i 83 prosent av normalen i slutten av juli, men har så falt til en nær halvering (58 prosent) på under 14 dager. Dermed kan det bli svært tøft hvis en ny koronabølge nå får utlendinger og kanskje nordmenn også til å bli hjemme.

Blaff av en bra sommer

– Disse tallene viser at ferien definitivt er over. Reiselivet fikk et blaff av en bra sommer, men nå begynner pilene å peke nedover igjen. Det kan nok bli mørkere og mer dramatisk for reiselivet fremover enn det man så for seg tidligere i sommer, for det er ikke bare turismen i seg selv som forsvinner, sier Ine Oftedahl, direktør for datatransformasjon i DNB.

– Reiselivet fikk et blaff av en bra sommer, men nå begynner pilene å peke nedover igjen, sier Ine Oftedahl i DNB.
– Reiselivet fikk et blaff av en bra sommer, men nå begynner pilene å peke nedover igjen, sier Ine Oftedahl i DNB. (Foto: Fartein Rudjord)

– Også bryllup, store feiringer, kurs og konferanser settes nå på vent som følge av smittesituasjonen. I høst skulle man jo gjenåpne mer av samfunnet og tillate større forsamlinger, men slik ser det ikke ut akkurat nå, legger hun til.

Nesten samtlige bransjer opplever at en nedgang starter i uke 30, noe som tydeliggjør et forhøyet sommerforbruk og normaliseringen når hverdagen igjen er i anløp. Og spesielt reiseliv reduseres altså kraftig.

Reiselivsbransjen har vist nøktern, men tydelig vekst gjennom sommeren. Men fra uke 30 ser DNB en reduksjon, og man ender på 50 prosent lavere omsetning i uke 32 totalt sett. Man ligger 42 prosent under normalen i Norge etter en kraftig nedgang, viser tallene.

Begrenset kapasitet, restriksjoner og færre innenlandsflyvninger har bidratt til å redusere vekstfarten i bransjen. Hvordan frafallet av utenlandske turister påvirker omsetningen, fanges derimot ikke opp av DNBs tall på kortbruk.

Mer Norgesferie i høstferien?

Tone Nordvik ved Hotel Union Geiranger forteller at de har hatt en del utenlandske hotellgjester i sommer, både fra Danmark, Tyskland, Belgia og Nederland. Hun forventer imidlertid ikke noe rush av utenlandsgjester fremover, men tror og håper mange nordmenn både vil ta langhelgeturer i eget land i høst og også tilbringe høstferien i Norge.

Hotel Union Geiranger satser på at mange nordmenn vil feriere i eget land også i høst.
Hotel Union Geiranger satser på at mange nordmenn vil feriere i eget land også i høst. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Man frarådes jo å reise utenlands nå, så da er vi heldige som har et hotell i Geiranger. Det er mange nordmenn som har lyst til å reise hit, så vi ser ikke helt svart på det. Selv om mye selvfølgelig er veldig usikkert fremover, sier hun.

– Hva med bryllup, feiringer, kurs og konferanser?

– Det er booket en del mindre kurs, store bursdager og bryllup. Men vi er i dialog med mange som er avventende og ikke helt vet hva de skal gjøre, og det har allerede kommet en del avbestillinger og utsettelser til neste år, sier Nordvik.

Strengere bedriftsregler

Ivar Neteland, daglig leder ved hotellet og restauranten Engø Gård på Tjøme, innrømmer at han var nervøs i forkant av sommersesongen. Men årets sommer ble veldig bra for det lille hotellet, som i sommer har opplevd at flere gjester har booket mye lengre opphold enn normalt.

– Vanligvis bor gjestene våre her i et par-tre netter, nå har vi hatt gjester som har vært her i tre uker, så privatmarkedet har vært meget bra fra juli. En av fordelene våre er at vi er et lite hotell med kun 49 rom, vi har faktisk måttet si nei til mange i sommer fordi kapasiteten var sprengt. Også så langt i august og ut i september har vi godt med bookinger, selv om en del bedrifter har avlyst kurs og konferanser, sier Neteland.

Ivar Neteland, daglig leder ved hotellet og restauranten Engø Gård på Tjøme innrømmer at han er litt nervøs for hva som vil skje fremover.
Ivar Neteland, daglig leder ved hotellet og restauranten Engø Gård på Tjøme innrømmer at han er litt nervøs for hva som vil skje fremover. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Han understreker at de er nøye på å overholde smittevernreglene, men at bedrifter avbooker opphold fordi de har fått strengere regler internt i bedriften og har sagt stopp til kurs og konferanser den nærmeste tiden.

– Selv om det per i dag ser bra ut for oss ut september, er vi jo litt nervøse for hva som skjer fremover. Det er veldig mye usikkerhet nå, sier Ivar Neteland.

Usikkerheten er knyttet til bedriftsmarkedet. Privatmarkedet er fremdeles bra.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.