Nordmenn kutter i årets feriebudsjett, og flere enn i fjor oppgir Norge som sommerferiefavoritt. Det viser nye tall både fra Virke Reiselivs Reisepuls og en undersøkelse som Respons Analyse har gjennomført for Sparebank 1.

– Flere enn i fjor velger Norge som reisemål i sommer, og utsetter i stedet turen til varmere strøk til høstferien, sier Astrid Bergmål, leder av Virke Reiseliv.

75 prosent planlegger sommerferie i år, og av disse skal 53 prosent til utlandet. Det er en nedgang på fem prosentpoeng fra i fjor, da 58 prosent oppga at de skulle på utenlandsferie.

Av dem som skal til utlandet i sommer, skal de fleste til Danmark, etterfulgt av Spania og Sverige, mens Hellas tar fjerdeplassen. Blant charterfavorittene ser Virke Reiseliv at Tyrkia igjen øker, og at Albania er på full fart opp.

Mer opptatt av miljø og bærekraft

Astrid Bergmål var veldig spent på hvordan og om de siste månedenes flyskamdebatt ville slå ut på årets ferietall. Det gjør de i liten grad, bemerker hun.

32 prosent oppgir at miljøhensyn i svært eller ganske stor grad er styrende for deres valg av destinasjon og produkt. Dette tallet har ligget stabilt det siste året. Til sammenligning svarte 33 prosent det samme på tilsvarende spørsmål i desember i fjor.

– Men når dét er sagt, er det likevel ingen tvil om at folk blir mer og mer opptatt av miljø, og at dette i stadig større grad styrer ferievalget vårt. Mens alle de andre faktorene som styrer valg av feriedestinasjon har ligget stabilt de siste årene, har miljøhensyn økt klart, påpeker hun.

I januar 2017 svarte 23 prosent at miljøhensyn var med på å styre hvordan man valgte å feriere, og i desember 2018 var andelen oppe i 33 prosent.

– Dette er en ganske kraftig økning, så det er helt tydelig at miljø og bærekraft er viktigere for nordmenn nå enn tidligere, sier Bergmål.

Bruker mindre penger i år

Hovedgrunnen til at Norge i år er sommerferiefavoritten har imidlertid mest å gjøre med den fantastiske sommeren vi opplevde i fjor, mener hun.

Det folk er mest opptatt av i ferien er å være sammen med familie og venner, samt soling og bading. Og siden folk synes soling og bading er minst like viktig i årets Reisepuls, tyder det på at de satser på fint sommervær også her hjemme, sier Astrid Bergmål.

Hun understreker likevel at mange velger å dele opp sommerferien i to, og ta en del i Norge og en del i utlandet.

– Mange har nok allerede merket seg at denne sommeren neppe blir like bra som fjoråret, og charteroperatørene melder nå om en økning av bestilte sydenreiser tettere opp mot avreisedato enn tidligere. Dette tyder på at flere kommer til å kaste seg på en tur til varmere strøk i sommer selv om dette ikke var planen, sier Bergmål.

Feriebudsjettet går noe ned og ligger i snitt på 36.450 kroner for året. I fjor var dette på 40.650 kroner.

– I fjor så vi at både reiselyst og budsjett lå høyt, og da er det ikke unaturlig å se justeringer i år, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.