Saken oppdateres!

– Dette er gledelige nyheter. Det er helt avgjørende at vi kan komme i gang igjen. Det er grenser for hvor lenge man kan overleve uten inntekter, sier Astrid Bergmål, leder i Virke reiseliv.

– Men det at grensene åpner løser ikke alt. Sommersesongen er kjørt for mange, og det blir ikke vanlig reisevirksomhet uansett. Det kommer til å være behov for hjelp og ytterligere tiltak fra regjeringen, sier hun og legger til:

– Denne næringen er spesielt hardt rammet, vi ble truffet først og kommer til å slite lengst.

Under en pressekonferanse torsdag ettermiddag kom statsminister Erna Solberg (H) med den gode nyheten for alle reiseglade nordmenn og for en hardt rammet reiselivsbransje:

– Tidligere har vi varslet å åpne opp for reiser til land utenfor Norden. Det har nå regjeringen gjort. Regjeringen har besluttet at vi fra 15. juli tar sikte på å fjerne karantene for hele Schengen og EØS-området.

Men det skjer med forbehold om at de tilfredsstiller Folkehelseinsituttets smittekriterier.

Hun opplyste også om at alle reiser til Sverige, også Gotland, medfører karantene ved retur til Norge.

Krever flere tiltak fra regjeringen

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, påpeker at selv om grensene åpnes kommer ikke alt til å løse seg for næringen.

− Det er likevel viktig å huske på at dette ikke blir en sommer med normal reiseaktivitet. For mange er sommersesongen kjørt allerede, sier Kristensen og legger til:

– Regjeringen bør få på plass en lønnstilskuddsordning og permitteringsordning i inntil 52 uker for de bransjene som er hardest rammet av smitteverntiltakene. Dette gjelder blant annet reiseliv og kultur og opplevelser som har lidd, og lider, under reiserestriksjonene.

– Verdifullt påfyll for næringen

Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold er glad regjeringen åpner opp. Hun tror Norge vil være et attraktivt ferieland, på grunn av den lave smitten.

– August er hovedmåneden for ferie i Europa. Utenlandske turister vil være veldig verdifullt påfyll for næringen i slutten av juli og august. Dette vil absolutt hjelpe, sier Devold.

TUI var blant dem som ventet i spenning på regjeringens nye reiseråd.

– Vi er klare for å sette i gang med reiser igjen. Spesielt tradisjonelle destinasjoner som Hellas, Spania og Kypros er aktuelle for oss å fokusere på, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i TUI.

Hurtigruten står også klare:

– Å få på plass en konkret åpningsdato for europeiske gjester er viktig for hele den norske reiselivsnæringen. Det skaper en trygghet og forutsigbarhet utenlandske turister trenger for å velge Norge i stedet for andre reisemål. Dette er ekstremt gode nyheter etter en krisesommer for norsk reiseliv, sier konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam.

Daniel Skjeldam konsernsjef i Hurtigruten er svært fornøyd med at regjeringen letter på reiserestriksjonene.
Daniel Skjeldam konsernsjef i Hurtigruten er svært fornøyd med at regjeringen letter på reiserestriksjonene. (Foto: Per Thrana)

Spesielt det tyske markedet er viktig for norsk reiseliv.

– For hver eneste dag Norge er stengt for Tyskland blør reiselivet penger. Derfor er en konkret dato for åpning mot Tyskland ekstremt viktig, og en skikkelig gladnyhet fra regjeringen, sier Skjeldam.

UD: – Ikke en oppfordring til å reise

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land utenfor EØS og Schengen-området. Det gjelder til og med 20. august.

– Selv om UD fra 15. juli gjør unntak fra reiserådet for de landene som FHI anbefaler, så er ikke det en oppfordring til å reise. De som planlegger en reise må sette seg godt inn i restriksjoner og smittevernregler for det landet man planlegger å reise til. Smitteutviklingen i Europa er fortsatt uoversiktlig og kan endre seg raskt. Hver enkelt bør tenke nøye gjennom om det er nødvendig å reise, sier Eriksen Søreide.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.