DN har gjennom sommeren snakket med flere hotellbedrifter som uttrykker bekymring over hva høstmånedene vil bringe. Blant annet er de redde for å se et økende antall avbookinger om smittesituasjonen skulle forverre seg.

Dette bekymrer ikke hotellsjefen i Rømskog Spa og Resort, Niclas Norman. De har fullbookede rom inntil midten av november, og hadde i juli rekordhøy omsetning.

– Pågangen har vært helt utrolig. Vi startet opp igjen 8. mai etter å ha holdt dørene lukket i forbindelse med spredningen av covid-19. På denne tiden hadde vi nesten ingen bookinger. Dette har endret seg drastisk. I juli så vi en økning på 270 prosent sammenlignet med samme tid i fjor, sier hotellsjefen.

Den store pågangen har gjort at de nå har lagt ut annonser for å øke bemanningen.

Pusset opp for 20 millioner

I hjørnet av Viken, under en to timers kjøretur fra Oslo, ligger Rømskog. Midt i skogen i dette området ligger spaanlegget Rømskog Spa og Resort, eid av Morthen Bakke, eieren av boligbyggeselskapet Bakkegruppen.

– Det er morsomt å se at det man har investert i gjør det bra i disse vanskelige koronatider, sier Bakke.

Han kjøpte hotellet i 2011, og har siden leid det ut til Kristian og Roger Adolfsen, brødrene bak selskapet Hospitality Invest.

– Jeg driver jo i utgangspunktet ikke med hotelldrift, så dette har vært et utviklingsprosjekt for å ta vare på lokale arbeidsplasser. Det krever en del å drifte et hotell, men vi bestemte oss for å gjøre noe skikkelig ut av det og fikk pusset det skikkelig opp i fjor, samtidig som vi overtok driften av selve hotellet, sier Bakke.

Det var rederarving Tone Charlotte Bergesen som drev hotellet før Bakke. Hun drev det i halvannet år før prosjektet gikk konkurs sommeren 2010. Bergesen tapte anslagsvis 100 millioner kroner.

I 2019 ble det lagt inn 20 millioner kroner i spaanlegget, penger som gikk med til en totaloppussing av alt fra restaurant til soverom. Dette tror hotellsjef Norman er en av årsakene til den høye omsetningen.

– Det er nok en kombinasjon av flere ting. Hotellet er nyoppusset og har en beliggenhet som fremstår som trygg akkurat nå med god avstand fra storbyen. Vi har også satset på å gi kundene god mat og med dyktige kokker som vil løfte restauranten vår til et nytt nivå. Vi satset på at dette ville trekke flere kunder, men vi trodde ikke det ville gå så fort, sier han.

Han trekker også frem at flere har sett etter hotellopphold i Norge som følge av begrensede reisemuligheter.

– Folk merker nok også at de har god økonomi og vil unne seg litt ekstra etter en tøff periode. Vi ser at kundene trives godt med å få kose seg ute igjen, sier han.

– Jeg er ikke urolig

På lik linje med resten av Hotell-Norge måtte spaanlegget stenge ned i mars, før det igjen fikk åpnet dørene i begynnelsen av mai. Nedstengningen førte til at de tapte 4,5 millioner kroner.

– Dette tok vi nesten igjen i juli med en omsetning på 3,5 millioner kroner. Det er en helt fantastisk økning. Vi kommer kanskje ikke til å ta tilbake alt, men jeg tror at vi vil klare å kjempe oss tilbake i løpet av året, sier hotellsjef Norman.

De er ikke de eneste som har hatt gode tider i sommer viser en ny kortbruksundersøkelse fra DNB. Nordmenns forbruk av reiselivstjenester i Norge kom opp i 83 prosent av normalen i slutten av juli, men har siden falt med 58 prosent. En ny koronabølge kan dermed ramme den norske hotellbransjen kraftig.

Ivar Neteland, daglig leder ved Engø Gård på Tjøme, uttrykte til DN søndag forrige uke at flere bedrifter avbooker rom ettersom bedriftene får strengere regler internt.

– Selv om det per i dag ser bra ut for oss ut september, er vi jo litt nervøse for hva som skjer fremover. Det er veldig mye usikkerhet nå, sa han til DN.

Denne bekymringen deler ikke hotellsjef Norman i Rømskog Spa og Resort. Han tror hotellet har én stor fordel.

– Igjen tror jeg beliggenhet er viktig, hotellet ligger godt borte fra den verste smitten. Vi følger med på hvordan smittesituasjonen utvikler seg, men både personell og gjester begynner å ha god kontroll på hygiene og vasking og vi har gode tiltak for å hindre smitte, sier Norman og legger til:

– Jeg er ikke urolig og ser positivt på hva høsten vil bringe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.