Den økte strømmen av turister fra hele verden fyller hotellene i Tromsø som aldri før. For eiendomsinvestor Roar Dons og hans selskap Pellerin, som eier halvparten av hotellet The Edge med 290 rom, har det gitt mersmak.

– Det er ikke noe bedre tidspunkt å være hotelleier i Tromsø enn nå, sier administrerende direktør Eirik Espejord i Pellerin.

Espejord og Dons smiler bredt mens de går i solen på kaikanten fra The Edge til en byggeplass i Storgata et steinkast unna der de to planlegger å bygge et nytt hotell.

– Vi tror mangel på hotellsenger gjør at vi mister gjester. Det er for fullt. Kapasiteten er på bristepunktet, spesielt om vinteren. Tromsø har plass til tre nye hoteller i sentrum uten at det blir for stor overkapasitet, mener Espejord.

–Slå den!

Tromsø hadde i første tertial, altså fra januar til og med april, en losjiinntekt per tilgjengelige rom fratrukket frokost og moms, såkalt revpar, på 925 kroner. I gjennomsnitt kostet det 1193 kroner pluss frokost og moms å leie et hotellrom i byen – og 77,5 prosent av alle rommene ble i gjennomsnitt leid ut hver natt. Tromsø havner for alle disse parameterne suverent på topp blant storbyene.

– Ser vi på utviklingen de siste fire årene, har revpar i Tromsø steget med 60 prosent. Slå den!, kommenterer hotellrådgiver Peter Wiederstrøm hos Wiederstrøm Hotel Consulting som hver måned analyserer tallene fra Benchmarking Alliance.

Stavangerregionen kan også skilte med en pen utvikling så langt i år etter blytunge tider etter oljeprisfallet i 2014. Revpar økte med nær 14 prosent takket være flere solgte rom og et belegg som klatret fra 43 til 48 prosent.

– Regionens hotellbransje fortsetter møysommelig klatringen fra bunnen. Men det er langt igjen til gamle høyder. Ser vi på revpar første tertial 2014, altså før oljeprisfallet, var den 692 kroner. I år var den 432, sier Peter Wiederstrøm.

Det vil altså si at revpar var 60 prosent høyere i 2014.

I Oslo går det, kanskje ikke så uventet ettersom byen nå har vel 12 prosent flere hotellrom enn på samme tid i fjor, motsatt vei med beleggsfall, prispress og revpar ned vel åtte prosent.

– Men antall solgte rom økte samtidig med 7,4 prosent, noe som må kunne karakteriseres et sted mellom godt og meget godt, mener Wiederstrøm.

Et lys i mørket i sør

Helt på bunnen på listen ligger nok en gang Kristiansand med revpar på kun 335 kroner, ned 18 prosent, og belegg på hårfint over 40 prosent mot nær 50 prosent i samme periode i fjor. Hovedårsaken er også her flere rom etter gjenåpningen av Radisson Blu Caledonien samt nykommeren Thon Hotel Parken.

At Hotel Norge i Kristiansand stengte dørene for rehabilitering 1. april er et lyspunkt i et ellers ganske mørkt marked for hotellene i sørlandsbyen.
At Hotel Norge i Kristiansand stengte dørene for rehabilitering 1. april er et lyspunkt i et ellers ganske mørkt marked for hotellene i sørlandsbyen. (Foto: Harald Berglihn)

Og det eneste lyset i mørket for bransjen, bortsett fra at det snart er sommer og høysesong, er at Hotel Norge med 172 rom stengte 1. april for rehabilitering.

– Det har du helt rett i. Det har vært en tøff vinter og vår, sier Håvard Solum på Scandic Bystranda.

Håvard Solum har hatt en tøff vinter som hotelldirektør på Scandic Kristiansand Bystranda,
Håvard Solum har hatt en tøff vinter som hotelldirektør på Scandic Kristiansand Bystranda, (Foto: Jacob Buchard)

– Men nå synes jeg å merke tegn til bedring. De siste par ukene har vært gode og bestillingene for mai har tatt seg opp. Signaler om bedre tider for oljeleverandørindustrien i regionen her og bransjens satsing på kurs/konferansemarkedet gjør at jeg tror bunnen er passert. Det er dessuten positivt at hotellene gjennom vinteren har hatt is i magen og ikke blitt fristet til å senke prisene til tross for lavt belegg, sier Solum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.