I januar og februar i år registrerte hotellene vel 473.000 overnattinger i forbindelse med kurs eller konferanser. Det var en økning på 2,6 prosent sammenlignet med den samme periode i fjor, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.
Det betyr at kurs- og konferansemarkedet øker noe mer enn forretningsmarkedet, som hadde pluss én prosent, mens ferie- og fritidsmarkedet opplever bra driv med 6,3 prosent flere hotellovernattinger.
Nesten en av fem
Romerike-regionen nær hovedflyplassen på Gardermoen har de senere årene tatt en stadig større andel av kurs- og konferanseovernattingene. Og utviklingen ser bare ut til å forsterke seg. Tallene for hele 2017 viser at omtrent 373.000 kurs- og konferanseovernattinger skjedde på Romerike. Det er drøyt 13 prosent av totalmarkedet på 2,86 millioner overnattinger.
Men i årets to første måneder hadde Romerike 84.300 kurs- og konferanseovernattinger. Det er en økning på solide 20,4 prosent. Målt som andel av det norske totalmarkedet, økte Romerike i januar og februar til 17,8 prosent, mot altså 13 prosent i hele 2017.
«Enkelt og effektivt»
Sven Arild Steen-Mevold, direktør for hotellkjeden Scandic i Norge, er ikke i tvil om hovedårsaken til at Gardermoen tar en stadig større andel av det norske kurs- konferansemarkedet.
– Det handler rett og slett om logistikken. Gardermoen er en hub som fungerer godt der man kan fly inn folk fra hele landet og starte konferansen allerede før lunsj. Så har man typisk en overnatting før man avslutter med lunsj neste dag slik at deltagerne kan være hjemme igjen på ettermiddagen. Det er enkelt og effektivt, sier Steen-Mevold.
Scandic driver tre hoteller i dette området; to nær flyplassen og ett på Lillestrøm.
– Bra standard på hotellene rundt hovedflyplassen spiller også inn. Og så er det jo et faktum at mange bedrifter og organisasjoner har sine hovedkontor i Oslo-området. Det vil derfor ofte være rimeligere å fly inn representanter fra resten av landet til Gardermoen enn å fly ut mange folk fra hovedkontoret til en annen kant av landet, sier han.
Tallene fra SSB viser for øvrig at også Buskerud og Troms har hatt en pen økning i antall kurs- og konferanseovernattinger så langt i år, mens Oslo, Hedmark, Vestfold og Nordland er blant fylkene med kraftigst tilbakegang.(Vilkår)